Norme Coca 2023 - 2024

Reprezentantul Asociatiilor Transplantatilor din Romania, Gheorghe Tache, a initiat un memoriu pe care l-au semnat si alte zece organizatii de pacienti, prin care solicita ca actul normativ sa fie semnat numai dupa consultarea cu acestia.

Gheorghe Tache, presedinte ATR

Gheorghe Tache, presedinte ATR

Asociatiile si organizatiile care-i reprezinta pe pacientii cu afectiuni grave solicita ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu si ministrului Muncii, Rovana Plumb, sa nu semneze Ordinul pentru modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si al ministrului Sanatatii Publice nr.762/1992/2007, pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap”, intrucat forma aflata in dezbatere publica nu respecta anumite criterii prin care sa fie eliminata discriminarea unora dintre bolnavii cu afectiuni grave.

Potrivit presedintelui Asociatiei Transplantatilor din Romania, Gheorghe Tache, initiatorul petitiei semnata si de reprezentantii altor zece asociatii de pacienti, se mentioneaza ca „Ministerul Muncii a pregatit o modificare a Criteriilor de incadrare in grad de handicap, fara a consulta asociatiile de pacienti si fara a tine cont de solicitarile facute de ATR de-a lungul timpului, de aceea am facut catre Ministerul Sanatatii (MS) si Ministerului Muncii (MMSF), solicitarea de a se opri semnarea acestui act normativ”.

Ministrii Sanatatii si Muncii

Ministrii Sanatatii si Muncii

Cei doi ministri sunt astfel rugati „ca inainte de semnarea acestui Ordin de modificare si completare sa consultati si organizatiile de pacienti, asa cum ati promis. In ultimii 2 ani, ca urmare a numeroaselor sesizari privind discriminare in acordarea gradului de handicap a pacientilor cu afectiuni cronice, organizatiile de pacienti au solicitat in mod repetat modificarea Criteriilor (Ordinului nr. 762/1992/2007), venind cu propuneri care sa asigure accesul pacientilor cronici la protectie sociala reala prin incadrarea in grad de handicap.

De aceea va solicitam sa amanati semnarea Ordinului mentionat si va rugam sa stabiliti, si sa ne comunicati, o intalnire cu organizatiile de pacienti pe aceasta tema”, se mentioneaza in petitia semnata de asociatiile de pacienti.

Semnatarii memoriului sunt: Coalitia Organizatiilor de Pacienti cu Afectiuni Cronice (COPAC); Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR); Alianta Pacientilor Cronici din Romania; Asociatia Pacientilor cu Talasemie Majora; Asociatia Romana de Hemofilie; Asociatia Bolnavilor cu Cancer; Federatia Asociatiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC); Alianta Pentru Protectia Pacientilor; Sano-Hep Romania; Asociatia Antiparkinson; UNOPA; Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro