Teste de laborator arată că substanţele produse de Hexi Pharma şi folosite în 300 de spitale erau diluate de 10 ori. Echipa Tolontan continuă investigaţia şi anuntă luni că Hexi Pharma cumpara materia primă printr-o firmă offshore, cu un pret şi de 7 ori mai mare decât cel de piaţă. Jurnaliştii rezumă: îşi umflă artificial costurile şi, ca să facă bani în Romania, punea de 10 ori mai puţină substanţă activă în dezinfectanţi.

Pe de alta parte, Miscarea Civică Iniţiativa România a realizat o investigaţie prin care arată că Hexi Pharma a avut, în anul 2015, 20 de contracte cu Spitalul de Arsi (unde au fost tratate victime de la incendiul din Clubul Colectiv).

Contractele au fost obţinute prin încredintare directă, nu prin licitaţie. Anterior, Hexi Pharma l-a acuzat pe jurnalistul Cătălin Tolontan de defăimare şi a susţinut că firma nu a avut niciun contract cu Spitalul de Arşi in 2015. În fine, Euractiv scrie că, pe langa Hexi Pharma, o alta firma cu care omul de afaceri Dan Alexandru Condrea ia foarte mulţi bani din sistemul sanitar este Medical Cleaning SRL. Firma face curat în mai multe spitale din ţară, pentru sume importante de bani. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România anunţă că va face public un raport privind infecţiile intraspitaliceşti, prezentând cazul unor pacienţi care s-au îmbolnăvit cu infecţii din spitale. “Avem declaraţii şi probe doveditoare, cu analize făcute în laboare din ţară, dar şi din străinătate. E o situaţie pe care o semnalăm de ani şi ani. Vom ieşi cât de curând cu un raport vizavi de aceste mizerii ascunse an de an şi raportarea falsă a unor manageri iresponsabili din unele spitale. Păcat că în secolul al XXI-lea se mai întâmplă aşa ceva.

Acuzăm sistemul de sănătate de crimă împotriva pacienţilor” spune la RFI Cezar Irimia, reprezentantul organizaţiilor bolnavilor de cancer din ţară.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro