Două dintre cele patru variante ale virusului imunodeficienței umane provin de la gorilele din sud-vestul Camerunului, susține o echipă internațională de cercetători, citați de AFP.

Foto: (c) Mario Anzuoni/ REUTERS

În urma acestor rezultate, originile tuturor tulpinilor virale ale infecției la om au fost elucidate.

Virusul imunodeficienței umane (HIV-1) este format din patru grupuri (M, N, O și P), fiecare cu propria sa origine, care a rezultat dintr-o transmitere de la maimuță la om în cel puțin patru ocazii.

Dacă originea simiană a grupurilor M și N (provenind de fapt de la cimpanzeii din Camerun) a fost identificată în urmă cu mai mulți ani, cea a grupurilor O și P rămăsese până în prezent o necunoscută pentru cercetători, a precizat echipa de oameni de știință.

Potrivit AFP, rezultatele echipei conduse de Martine Peeters, virusolog la Institutul Francez de Cercetare și Dezvoltare (IRD) și la Universitatea din Montpellier au fost publicate luni în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS din SUA).

Grupul M, tulpina cea mai comună comună a virusului HIV, este responsabil pentru pandemia SIDA, cu 40 de milioane de persoane infectate la nivel mondial.

În timp ce grupul P a fost detectat la doar două persoane până în prezent, grupul O s-a răspândit la om în mai multe țări din Europa Centrală și din Africa de Vest, infectând circa 100.000 de oameni.

Descoperirea a fost realizată plecând de la analiza genetică a fecalelor de cimpanzeu și de gorilă din Camerun, Republica Democrată Congo și Uganda.

"Acest studiu arată că la fel ca virusul imunodeficienței simiene (SIV), care infectează cimpanzeii, cel al gorilelor poate traversa bariera speciei și provoca epidemii", a explicat Martine Peeters.

"Acest lucru servește pentru a înțelege mai bine originea acestei boli și a evalua mai bine riscurile viitoare pentru populațiile umane", a completat cercetătoarea.

AGERPRES / (AS — autor: Ana Bîgu, editor: Codruț Bălu)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro