Analizele medicale gratuite, în funcţie de care pacienţii pot primi tratamentul necesar, sunt posibile doar teoretic, pentru asiguraţii din Iaşi. Acest lucru, în cazul cel mai fericit, se poate întâmpla doar după data de 15 a lunii următoare şi doar pe bază de programare. La unele laboratoare private, programările se întind deja pe mai multe săptămâni sau chiar luni. Astfel, chiar dacă eşti asigurat medical şi ai bilet de trimitere de la medic, acest lucru nu se poate face decât cu programare făcută cu mai mult timp înainte. În caz contrar, analizele se pot face doar contra-cost.
Două cazuri de cancer pulmonar depistate zilnic la Iaşi
Analizele de laborator în regim decontat de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) se fac doar în limita fondurilor alocate fiecărui laborator în parte. În 2015, în trimestrul al doilea, valorile de contract erau între 17.000 şi 45.000 de lei. Conform CJAS Iaşi, valoarea totală decontată lunar pentru laboratoare depăşeşte două milioane de lei.„La fiecare laborator, valoarea de contract depinde de punctajul obţinut, care se calculează în funcţie de aparatură, dotări şi personal. Astfel, sunt laboratoare care pot face mai multe analize şi altele, care pot face mai puţine, în funcţie de buget”, a precizat ec. Robert Dâncă, şeful CJAS Iaşi.
Cum poţi muri la 28 de ani din cauza birocraţiei
Programări cu o lună înainte
Pentru a verifica acest aspect, reporterii „Evenimentul Regional al Moldovei” au consultat zece laboratoare din Iaşi care au contract cu CJAS. În cazul a trei mari laboratoare, un pacient care are nevoie de analize medicale trebuie să aştepte chiar şi o lună. „Nu mai facem programări nici măcar pentru aprilie, avem deja liste de aşteptare. Eventual, dacă vreţi să reveniţi în luna mai şi să vă programaţi atunci”, a fost răspunsul primit de la unul dintre cabinete. Un alt mare laborator din Iaşi face programări doar într-o singură zi, în special după data de 25 a fiecărei luni, pentru luna viitoare, în funcţie de plafonul alocat. „Dacă reveniţi după data de 15 aprilie, o să vă spunem exact când or să se poată face programările, pentru că se fac într-o singură zi. Au fost mai puţini bani luna asta şi s-au terminat foarte repede”, au spus reprezentanţii unui alt laborator ieşean. În acest timp, cei care au nevoie de analize medicale se duc şi aşteaptă la cozi interminabile sau iau cabinetele la rând, în speranţa că mai găsesc un loc liber. „Din ianuarie mă chinui să prind trei locuri. Azi dimineaţă (ieri, n.r.), la ora 7.00, m-am dus la un laborator şi era o coadă de 200 de oameni, iar plafonul lor era pentru 120”, s-a plâns o tânără. Situaţia este una dificilă, deoarece dacă mergi la medicul de familie şi iei un bilet de trimitere pentru analize, acesta expiră în termen de 30 de zile. În plus, în unele cazuri analizele sunt urgente, iar singura şansă este plata din propriul buzunar.
Nicio speranţă pentru bătrânii abandonaţi în spitale
Un alt pacient spune că a mers la mai multe laboratoare, de unde i s-a transmis că 120 de locuri pentru analizele medicale gratuite se epuizează într-o oră. Astfel, deşi a încercat să se programeze, de pe data de 15 martie nu a mai găsit niciun loc. În cel mai fericit caz, la câteva dintre laboratoare, locuri libere pentru programare în vederea efectuării analizelor s-au găsit pentru 11, 13 sau 14 aprilie. „Până atunci este plin. Cam aşa este în fiecare lună, dacă vreţi să prindeţi, cel mai bine e să vă programaţi imediat după data de 10. S-au terminat încă de pe 17 martie”, au precizat reprezentanţii altui laborator.
Vrea să-şi vândă un rinichi pentru a merge din nou
La un singur laborator din cele consultate mai există locuri libere cel mai devreme peste două zile, însă reprezentanţii laboratorului susţin că există şanse ca într-o oră să se ocupe şi acestea. Reprezentanţii CJAS Iaşi susţin că există şi laboratoare care înregistrează economii şi care nu îşi epuizează în fiecare lună plafonul, însă acestea sunt mai puţin cunoscute de pacienţi.„În fiecare lună, uitându-ne la activitatea laboratoarelor, se înregistrează şi economii şi nu îşi epuizează valoarea de contract. Însă da, sunt şi astfel de cazuri, în care programările se întind şi peste câteva săptămâni, în cazul celor mai mari şi cunoscute laboratoare. Din punctul nostru de vedere, avem un buget mai mare faţă de anii anteriori”, a completat ec. Robert Dâncă, preşedinte al CJAS Iaşi. Mădălina OLARIU
* * *