copiiMonitorizarea dezvoltării copilului este o parte a prevenției. Se presupune că el este sănătos.

Sarcina și nașterea sunt niște acte fiziologice, nu reprezintă boli. La copil ghidurile terapeutice recomandă un anumit ritm, care în primul an de vizță este mai intens, pentru a fi siguri că dezvoltarea este normală, știindu-se că problemele de sănătate apărute în primul an de viață cauzează și cea mai mare parte din mortalitatea infantila.

În rest ori de câte ori copilul are o problemă nouă de sănătate, el poate fi examinat de medic fără restricții.

Supravegherea stării de sănătate a sugarului și a copilului mic urmărește creșterea și dezvoltarea acestuia, starea de nutriție și practicile nutriționale, precum și depistarea situațiilor de risc pentru sănătatea copilului.

”Nou născutul trebuie să beneficieze de o vizită a medicului de familie la ieșirea din maternitate, când ajunge acasă, și de asemena, de o vizită ulterioară la 30 de zile de la naștere.

"Frecvența vizitelor după aceea este la 2 luni, 4 luni, la 6 luni, 9 si 12 luni. Ele sunt, în cea mai mare parte, corelate și cu calendarul de imunizări, în așa fel încât copilul să fie supravegheat din perspectiva dezvoltării corecte, sănătoase, cât și din perspectiva administrării vaccinurilor.

"După un an de zile frecvența scade trimestrial, și după aceea între doi și trei ani, frecvența este bianuală, urmând ca după aceea, de la patru la 18 ani, să aibă vizite o data pe an”, spune secretarul de stat în ministerul Sănătății, Adrian Pană.

Pachetul de servicii medicale de bază mai prevede aplicarea instrumentelor pentru evaluarea practicilor nutriționale și a creșterii și dezvoltării copilului mic.

Printre acestea se numără alăptarea exclusivă până la șase luni și alăptarea continuă până la doi ani.

De asemenea, medicul de familie trebuie să urmărească introducerea corectă a alimentației complementare, dezvoltarea corespunzătoare a copilului mic, dar și să educe mamele și familiile pentru creșterea și îngrijirea copilului mic.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro