Va fi mai sarac în servicii, pliat pe finantarea slaba a sistemului, însa va pune ordine în haosul din sanatate. Vorbim despre pachetul de baza privind serviciile medicale pentru pacienti, care, daca va intra în vigoare, va da mai mult de lucru medicilor de familie.

 

În tara noastra exista si acum un pachet cu servicii medicale de baza. Acesta este unul complex, iar lipsa banilor în sanatate face ca pacientul sa beneficieze doar de o parte din serviciile înscrise în pachet.

 

 

"Vor fi anumite lucruri care vor fi decontate de CAS pentru pachetul minimal, intrand aici si programele nationale ale Ministerului Sanatatii si urgentele, deci nimeni nu o sa ramâna netratat, dar celelalte vor fi stabilite la un nivel pe care sa poata sa îl si respecte ministerul", a spus Ioan Muresan, medic de familie.

 

Noul pachet de baza da sarcini în plus medicilor de familie. Dar, totodata, va aseza oarecum lucrurile în ordine, spun doctorii. Astfel, copiii cu vârste între 4 si 18 ani vor avea dreptul la consultatii preventive o data pe an, iar persoanele sanatoase vor beneficia de 2 consultatii succesive, o data la 3 ani. Nu sunt neglijati nici cei care se îmbolnavesc întâmplator, vor beneficia de una pâna la 2 consultatii la medicul de familie si li se vor face pâna la 4 analize medicale gratuit.

 

MEDICUL DE FAMILIE, PION PRINCIPAL

SURSA: proiectul Legii Sanatatii

 

consultatii preventive o data pe an la copiii între 4-18 ani

- 2 consultatii succesive pentru persoanele sanatoase între 18-39 de ani, o data la 3 ani

- 3 consultatii succesive pe an pentru toate persoanele peste 40 de ani

- pacientii cu boli nou aparute, în episod acut, vor avea dreptul la 1-2 consultatii la medicul de familie si 1-4 analize

 

 

"La momentul actual exista un haos în tot sistemul, practic nimeni nu stie ce poate sa faca, ce trebuie sa faca, începând de la pacienti si pâna la medici. Degeaba obtinem o finantare mai mare daca nu stim ce sa facem cu ea si o cheltum haotic. Asteptam si sa intre acel card de sanatate, care pe noi medicii de familie ne-ar degreva de foarte multe trenuri administrative", a spusEmiliana Costiug, medic de familie.

 

Pachetul de servicii medicale se complica atunci când pacientii ajung în spitale. Daca nu se încadreaza în numarul mic de investigatii decontate de Casa de Asigurari si au nevoie de mai multe analize, pacientii vor baga mâna în buzunar si vor plati pentru serviciile medicale.

 

"Nu poti sa faci un sistem public performant sau aproape performant, cu 2% sau cu 3% din bugetul tarii. În SUA, de exemplu, sistemul de sanatate care este public primeste o suma cum nu se da decât la NASA", a declarat Ioan Figan, medic primar pediatrie.

 

Pachetul de baza va fi gratuit atat pentru cei care îsi platesc contributia la stat, cat si pentru cei care nu o platesc.

 

Reporter: Ancuta Stavar

Imagine: Ersek Lorant

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro