Norme Coca 2023 - 2024

Ministerul Sănătăţii a anunţat astăzi într-o conferinţă de presă fulger că pachetul de servicii de bază, pachetul minimal de servicii medicale pentru neasiguraţi, pachetul de programe naţionale şi noua listă de medicamente compensate sunt finalizate şi vor fi trimise guvernului sper aprobare.

Ministerul estimează că pachetele de servicii vor intra în vigoare în martie, concomitent cu noua listă de compensate. Acestea reprezintă o schimbare majoră pentru sistemul de sănătate şi sunt aşteptate de 10 ani. Prin aceste pachete statul vrea să stabilească ce decontează din fondurile publice.

„În ceea ce priveşte pachetul de bază, nu este vorba de servicii pe număr de consultaţii şi pacienţi, ci pe episoade de îngrijire, adică de câte ori un pacient are o problemă nouă de sănătate”, a spus ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu.

Concret, statul va deconta o problemă de sănătate până când aceasta este rezolvată şi nu un anumit număr de consultaţii. Spre exemplu, dacă în tratamentul unei boli este nevoie de 5 consultaţii, statul le va deconta integral.

Întrebat ce servicii nu sunt incluse în aceste pachete, ministrul a răspuns: „Nimic la cerere nu este inclus. Cezariana la cerere nu este inclusă. Ar trebui pe viitor inclusă într-un alt pachet”.

Totodată, ministrul a mai spus că prin aceste pachete intenţionează să mute din spital o parte din serviciile care se pot realiza şi în ambulatoriu. Estimările instituţiei arată că 30-40% din serviciile spitaliceşti pot fi rezolvate şi în ambulatoriu.

Niculăescu a mai anunţat şi că vor fi produse şi consultaţiile multidisciplinare în ambulatoriu, ceea ce înseamnă că în cazul unei persoane care suferă de diabet, spre exemplu, şi care dezvoltă complicaţii, o comisie formată din diabetolog, cardiolog, oftalmolog şi alţii se va întâlni o dată pe an pentru a discuta despre starea pacientului.

Tot anul viitor, Ministerul intenţionează să introducă 21 de programe de sănătate. În prezent sunt 17 programe de sănătate. Ministrul a mai anunţat că 130 de molecule noi vor fi introduse pe listele de compensate în 2014, care presupun costuri estimate de instituţie la 500-700 mil. lei.

Ministerul vrea să acopere această sumă din taxa Clawback pe care o plătesc producătorii de medicamente.

IC MED surpriza

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro