Norme Coca 2023 - 2024

041(2)

Una dintre noutăţile pachetului de baza este asistenţa comunitară.

Ea este un serviciu medical care stă la temelia sistemului de sănătate, deoarece serviciile care se oferă la nivelul comunităţii sunt oferite de obicei de către asistenţi medicali.

Serviciile medicale acordate cu ajutorul asistenţei comunitare se adresează unele din ele populaţiei în general, indiferent de vârstă, statusul social sau economic, iar altele se adresează unor grupe care se află la un risc mai mare de îmbolnavire decât populaţia generală.  Astfel un număr de asistenţi medicali, cu pregatire în cadrul şcolii pentru asistenţi medicali, vor putea oferi servicii preventive ce ţin de evaluarea riscului pentru cetăţeanul obişnuit şi servicii specializate ce ţin de anumite grupe de vârstă sau cu risc crescut.

Există nişte servicii medicale elementare pe care o asistentă le poate face în aşa fel încât să monitorizeze copilul mic cât şi mama, persoane considerate cu risc crescut de îmbolnavire. Aceasta o poate învăţa pe mamă anumite deprinderi, lucruri care nu de mult erau făcute de moaşă, care în cele mai multe locuri din România, nu mai există în afara maternităţilor.

Secretarul de stat în ministerul Sănătăţii, medicul Adrian Pană spune că o altă grupă la risc este vârstnicul, care are nevoie de servicii medicale mai speciale:

”Persoanele în vârstă, de cele mai multe ori, au mai multe afecţiuni, multe dintre ele sunt cronice, unele provoacă dizbilitate, imobilizare şi atunci rolul asistentei comunitare este acela de a vizita vârstnicul, de a vedea dacă pacientul işi ia medicaţia, şi-o ia corect şi de a alerta medicul în cazul în care există nişte semne cum că starea generală nu este bună, chiar dacă acesta nu realizează. Vorbim mai mult de vârstnici care nu sunt integraţi în familie, persoane singure, care se descurcă mai greu şi care ar avea nevoie de o supraveghere mai apropiată. Toate acestea sunt făcute pentru a oferi un serviciu specializat la nivelul cabinetului medicului de familie sau al ambulatoriului, cât mai prompt, cât mai rapid, astfel încât omul sa nu mai ajungă la spital decât dacă este neapărată nevoie”.

Asistentul comunitar face un triaj, o educaţie şi o cosiliere a persoanelor alfate la risc. În cazul pacientului diabetic, de exemplu, poate fi un asistent specializat în domeniul diabetului şi poate sfătui bolnavul cum să-şi pregătească hrana, ce anume trebuie să mănânce, lucruri pentru care medicul nu are nici timp şi nici nu ţin de specializarea lui curentă.

Doctorul Adrian Pană explică în ce situaţii este necesară prezenţa unui asistent comunitar:

”Poţi să ai o comună izolată, în care medicul de familie nu vine permanent, poti să nu ai pentru moment un medic de familie prezent continuu în acea localitate şi atunci rolul asistentului comunitar este unul esenţial acolo. Pe de altă parte într-un oraş, structura populaţiei poate fi extrem de diversă. Sunt zone în care populaţia are un nivel peste medie din punct de vedere socio-economic şi există populaţie extrem de dezavantajată care trăieşte la un nivel de sărăcie foarte înalt care nu are acces la resurse, chiar dacă locuieşte în oraşul respectiv şi spitalul este aproape, nu are educaţia necesară şi atunci rolul asistentului comunitar în acea zonă este extrem de important. Un alt exemplu poate fi populaţia tânără care foloseşte droguri sau are alte comportamente la risc specifice vârstei şi care poate fi educată, consiliată, astfel încât riscurile să scadă”.

Rolul asistentului comunitar este nu numai să facă legătura dintre oameni şi medicul de familie, ci şi să facă o punte de legătură între serviciile pe care le oferă medicul de familie, diferite structuri nonguvernamentale care lucrează pentru nişte grupuri la risc şi comunitatea locală.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro