Ministrul Sănătătii a dat o veste bună pentru pacientele cu cancer mamar. Femeile care se luptă cu această boală vor avea acces la analize de ultimă generaţie şi operaţii de reconstrucţie.

Am spus că vom face totul pentru a facilita accesul la medicaţie, analize şi intervenţii de refacere de ultimă generaţie pentru pacientele cu această boală. Am reuşit prin Hotărârea de Guvern adoptată astăzi să dăm posibilitatea de investigaţii, medicaţie şi reconstrucţie pentru pacientele afectate de această formă de cancer", a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Pacientele care suferă de cancer mamar vor avea posibilitatea unui acces mai facil, din luna mai a acestui an, la tratamente şi la reconstrucţie mamară prin endoprotezare.

800 de femei vor beneficia de constructie mamară

Această hotărâre priveste reincluderea investigaţiei PET-CT (scanare de înaltă rezonanţă pentru depistarea şi stadializarea cancerului) şi introducerea reconstrucţiei mamare după afecţiuni oncologice prin endoprotezare în Programul Naţional de Oncologie.

Vorbim despre 800 de bolnave cu cancer mamar care vor beneficia de reconstrucţie mamară, fiind alocat un buget de 2,52 milioane lei. În plus, 3000 de paciente vor efectua investigaţii PET-CT, suma totală alocată fiind de 12 milioane de lei.

De asemenea, prin Hotărârea de Guvern adoptată este completat articolul 23, care reglementează acordarea unor medicamente oncologice prin farmaciile cu circuit deschis, cu medicamentul corespunzător DCI-ului Trastuzumabum, medicament care poate fi administrat subcutanat.

"Acest medicament poate fi administrat şi subcutanat în regim ambulator pacientelor diagnosticate cu cancer mamar, faţă de alte medicamente care pot fi administrate doar intravenos în unităţile spitaliceşti. Astfel venim în sprijinul pacientelor pentru că acestea au tot dreptul la un acces facil la medicaţie", a explicat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro