Norme Coca 2023 - 2024

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alin Iulian Ţucmeanu a subliniat luni într-o conferinţă de presă necesitatea prezentării la controalele medicale periodice prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi a afirmat că MS 'se gândeşte' la aplicarea de sancţiuni începând cu 2015 pentru cei care nu se prezintă la aceste controale.

"Ne gândim la o serie de măsuri, sancţiuni pentru pacienţii care nu se prezintă la controale periodice. Doar ne gândim ca aceştia să plătească în plus pentru anumite servicii medicale. Medicina de prevenţie este extrem de importantă. O boală descoperită la momentul iniţial conferă şanse mult mai mari pentru o refacere totală a pacientului, dar implică şi costuri mult mai mici pentru stat", a spus Ţucmeanu, care a precizat că ministerul "doar se gândeşte" la aplicarea unor astfel de sancţiuni.

El a amintit că pachetul de servicii medicale de bază prevede şi realizarea de riscograme după consultaţii care în opinia sa vor reduce incidenţa unor boli.

"Sistemul de sănătate nu îşi mai permite să ignore rolul medicului de familie. Sunteţi vârful de lance. Aveţi rolul cel mai important mai ales prin activitatea de profilaxie. Medicul de familie reprezintă un pilon de bază al societăţii. Sistemul este unul perfectibil şi printr-un dialog permanent putem să îl îmbunătăţim. Riscograma este evaluarea pacientului în vederea depistării unor posibile afecţiuni pe care acesta ar putea să le aibă", a explicat Ţucmeanu, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat a mai spus că noul pachet de servicii medicale de bază va reduce birocraţia.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro