Pacienţii cu boli rare vor avea acces din luna iunie la 17 molecule noi, pentru care până acum nu existau reglementări legale, a anunţat luni preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu.
"Există 17 molecule care au fost aprobate prin hotărâre de guvern. Pentru acestea, în următoarele ore, se vor finaliza protocoalele care vor fi folosite pentru utilizarea lor. Acestea vor fi aprobate în următoarele zile şi apoi, în cursul lunii iunie, pacientul va avea acces la aceste 17 molecule, care se adăuga listei actuale a medicamentelor", a afirmat Savu.
El a explicat că obiectivul principal este ca, în perioada următoare, să existe un proces continuu de actualizare a listei de medicamente compensate, pentru a nu mai exista sincope ca în ultimii şase ani, când pacienţii nu au avut acces la tratamente noi.
Savu a spus că, tot în următoarea perioadă, va începe evaluarea completă a listei de medicamente compensate şi gratuite, cele mai vechi urmând a fi scoase.
"Există medicamente care şi-au depăşit impactul terapeutic. În următoarele zile vor fi finalizate criteriile pe baza cărora aceste molecule care se vor afla pe lista de compensate şi gratuite să fie evaluate. Ne vom baza pe evaluările internaţionale, la care vom adăuga punctul de vedere al comisiilor de specialitate din România", a spus reprezentantul ANMDM, care şi-a manifestat speranţa ca lista completă să fie funcţională din luna octombrie.
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că evaluarea noii liste de compensate va începe foarte curând şi că în criteriile de evaluare se va ţine cont şi de realităţile economice ale ţării.
"Cele 17 molecule reprezintă o variantă temporară până va intra în vigoare lista completă", a ţinut să precizeze Bănicioiu.
Preşedintele ANMDM, Marius Savu, declara anterior că impactul financiar al introducerii celor 17 molecule este "undeva la 50 de milioane de lei până la sfârşitul anului". "O primă evaluare este undeva la 50 de milioane de lei până la sfârşitul anului. S-ar putea să avem şi surpriza să fie nevoie de mai mulţi bani, însă până la urmă sunt convins că fondurile vor fi găsite, atât timp cât medicamentele vor fi date celor care au nevoie de ele", a afirmat Savu. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, preciza la începutul lunii mai că cele 17 molecule sunt folosite pentru 550 de pacienţi în tratamentul bolilor rare, în special în oncologie, pentru cancerele hematologice şi epilepsie.
El a explicat că medicamentele orfane sunt definite conform regulamentelor europene ca fiind adresate unui segment limitat de persoane pentru care producătorii de medicamente efectuează studii clinice costisitoare şi care se adresează unui număr restrâns de pacienţi.
AGERPRES