Pacienții cu tuberculoză din România vor beneficia de asistență psihologică, consiliere și orientare profesională în cadrul „Programului dedicat reintegrării profesionale și sociale a persoanelor afectate de tuberculoză”, potrivit unui comunicat de presă primit de redacția www.sanatateatv.ro . Mai mult decât atât, acest program își propune să informeze în mod corect publicul general cu privire la tuberculoză și să diminueze gradul de discriminare și stigmă la adresa persoanelor cu tuberculoză, prin intermediul unei ample campanii naționale.

Programul va cuprinde organizarea a  4 servicii de asistență multidisciplinară în București, Argeș, Neamț și Baia Mare, vor fi efectuate 1000 de anchete sociale pentru persoanele cu tuberculoză și vor fi realizate 1000 de planuri de intervenție personalizată. De asemenea, 1000 de persoane afectate de TB vor primi consiliere psiho-socială în cadrul celor 4 servicii de asistență multidisciplinară, 1000 de pacienți și membri ai familiilor lor vor primi sprijin financiar pe perioada tratamentului, 500 de persoane cu TB vor primi consiliere/orientare privind accesul pe piața muncii, iar 150 de bolnavi vor primi instruire/cursuri de calificare/recalificare dar și subvenții pe toată perioada participării la cuursuri.
“Sperăm ca eforturile noastre să fie doar începutul, iar serviciile de asistență multidisciplinară ce vor fi create în cadrul proiectului să fie replicate, prin implicarea statului, în cât mai multe unități de pneumftiziologie din țară. De asemenea, ne dorim ca modelele de bune-practici oferite de programul de consiliere psiho-socială, suport financiar și sprijin pentru recalificare și reinserție pe piața muncii pentru persoanele afectate de tuberculoză să fie transpuse în politici publice de sănătate și integrare în muncă. Și, nu în ultimul rând, sperăm ca, prin campania națională pe care o vom desfășura, milioane de români vor afla mai multe despre tuberculoză, vor ști să prevină îmbolnăvirea dar și să se prezinte la medic dacă au suspiciuni, și vor mai ști și că, tratați și vindecați, bolnavii de tuberculoză sunt apți, ca noi toți, pentru o viața socială și profesională normală”, a declarat Nicoleta Mănescu, Manager de proiect.
Programul dedicat reintegrării profesionale și sociale a persoanelor afectate de tuberculoză” a fost demarat în condițiile în care România continuă să se afle pe lista celor 18 țări cu prioritate înaltă privind tuberculoza, în Regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății. Altfel spus, în 2013, în țara noastră 15.000 de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză și peste 1.000 de bolnavi au murit. Situația este cu atât mai gravă cu cât aproximativ 50% din românii cu tuberculoză provin din medii sărace, nu au locuri de muncă și nici venituri.
Programul dedicat reintegrării profesionale și sociale a persoanelor afectate de tuberculoză” a început în aprilie 2014 și are o perioadă de implementare de 15 luni şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 – “Investeşte în oameni!”

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro