Autor Ana Maria Predila    Sursa

Pacientii, in goana dupa medicamente. Bolnavi și fără medicamente, acesta poate fi titlul filmului de groază pe care îl trăiesc, zilnic, pe pielea lor, bolnavii din România. În ultimul an, peste 1.000 de medicamente au dispărut de pe piață, în principal cele ieftine. Oamenii alergă dintr-o farmacie în alta cu gândul că până la urmă găsesc tratamentul de care au nevoie, dar peste tot li se spune că distribuitorul nu a adus medicamentele. Lipsesc și două vaccinuri esențiale. Actuala conducere a Ministerului Sănătății încearcă să găsească o soluție de îmbunătățire a politicii medicamentului.

Nervi. Frustrare. Timp pierdut. Multe drumuri. „Numai în pielea unui bolnav să nu fii!“ este ceea ce mai poate să spună un pacient care a ostenit să fie mereu în goană după medicamentele care îl țin în viață. Suferă de diabet de ani buni și nu găsește unul dintre medicamentele vitale, Glucagon. Acesta este un hormon injectabil, medicament de urgență ce trebuie administrat în caz de criză severă de hipoglicemie, până la sosirea ambulanței. „Eu nu înțeleg, domnule, cum la alții se poate și la noi nu! În Ungaria se găsește. Noi trebuie să mergem la ei să îl luăm că altă soluție nu avem“, a spus revoltat pacientul. Până în 2009, Glucagonul se putea prescrie gratuit pe rețeta de insulină, însă din 2009 nu se mai importă. Pacienții îl procură din străinătate, contra cost, prețul unei fiole fiind de aproximativ 20 de euro.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro