Drama pacienţilor, bucuria micilor afacerişti. Cum spitalele nu au niciodată medicamente, seringi sau branule suficiente, patronii farmaciilor şi magazinelor din apropiere au grijă să aibă mereu stocurile pline. Ştiu prea bine că rudele pacienţilor internaţi sunt dispuse să plătească oricât doar pentru ca bolnavii să aibă tot ceea ce au nevoie pentru a fi trataţi.

Medicamente, seringi, branule sau perfuzii. Sunt baza oricărui tratament în spital. Dar tocmai aceste materiale esenţiale sunt cele care lipsesc din ce în ce mai des din spitalele de stat. Și asta cu toate că ele costă puţin. În aceste condiții, bolnavii sau rudele lor sunt obligaţi să le cumpere, de multe ori, chiar de la chioşcurile de lângă spital.

„Te pun să cumperi orice. De când sunt eu aici am văzut tot felul de prostii. De la banalul algocalmin...”, dezvăluie o pacientă.

„Trebuie să plătim totul, totul. Aşa îi pune pe toţi. Nu îmi dă un antinevralgic”, spune pacientul unui spital din Capitală.

Alt spital, alt oraş, aceeaşi situaţie.

„Îţi cer să-ţi cumperi medicamente. Tot, toate medicamentele le cumperi”, susține și un bărbat internat într-un spital din Constanța.

„Am plătit perfuziile, dar medicaţia este de la medicul de familie”, spune o femeie.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa recunoaşte problemele.

„Nu e o practică dar se întâmplă ca pacienţii să-şi cumpere singuri medicamentele”, afirmă Dan Căpăţână, managerul Spitalului de Urgenţă Constanţa.

La Braşov în schimb, prosperă afacerea cu botoşi de unică folosinţă, pentru că toţi cei care intră în spital sunt obligaţi să cumpere, cu doi lei, o perechea.

Reportajul realizat cu camera ascunsa poate fi gasit pe www.digi24.ro. 

 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro