Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a amânat cu o lună schimbările în domeniul sanitar, pentru a analiza propunerile părţilor implicate. Medicii de familie din Neamţ au propus reţete eliberate în mai multe tranşe. Ei spun că pacienții nu pot fi obligați să facă un control preventiv anual.

Instalarea unui nou ministru al Sănătăţii a făcut ca marile proiecte care vizau schimbări majore în sistemul medical românesc, iniţiate de vechiul ministru şi plănuite a intra în vigoare la 1 aprilie, să fie amânate cu o lună. Printre ele se numără şi introducerea unui nou pachet de servicii medicale. După luni întregi de dezbateri, se ajunsese la o formă finală a pachetului de servicii medicale pentru cetăţenii asiguraţi şi cei neasiguraţi. Noul ministru, Nicolae Bănicioiu, a decis acum amânarea intrării în vigoare a acestor schimbări, pentru că au existat propuneri foarte importante din partea cadrelor medicale care nu au fost respectate şi pe care doreşte să le analizeze.

Acest nou pachet de servicii medicale pune accent foarte mare pe consultaţiile de prevenţie, efectuate la medicul de familie. Medicii de familie din Neamţ au ridicat o problemă foarte importantă asupra acestor consultaţii, şi anume imposibilitatea obligării cetăţenilor de a se prezenta la cabinet. “Noi am întrebat Ministerul cum anume ar trebui procedat pentru a-i convinge pe oameni să vină o dată pe an la medic, având în vedere că în România nu există această educaţie sanitară. De obligat nu putem să îi obligăm, pentru că le-ar fi încălcate drepturile. După aceea, dacă oamenii nu vin la consultaţia de prevenţie şi merg direct la spital, când starea lor devine acută, atunci noi vom fi sancţionaţi. Ni s-a spus că noi trebuie să îi chemăm la consultaţie. Medicii de familie cheltuie bani pe telefoane, pe afişe, prin care să atragă pacienţii la cabinet, însă rămân cu banii cheltuiţi. Omul oricum nu vine decât dacă îl doare ceva”, susţine medicul Angela Bica, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ.

O altă problemă ridicată de medicii din Neamţ a fost legată de acordarea reţetelor de medicamente bolnavilor cronici. “Am propus fostului ministru ca acel pacient care vine şi ia reţeta o dată la trei luni să aibă posibilitatea să ridice medicamentele de la farmacie în trei etape, o dată pe lună, pentru că, de cele mai multe ori, pacienţii nu au banii necesari să cumpere tratamentul pe trei luni odată. Fostul ministru a aprobat această propunere, însă noul ministru a spus că trebuie să se mai discute pe această temă. Aşteptăm să vedem ce se va decide”, a spus medicul Angela Bica.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro