Norme Coca 2023 - 2024

Ministerul Sănătăţii avea în vedere sancţionarea asiguraţilor care nu se prezintă la controlul periodic prevăzut în noul pachet de bază.

Secretarul de stat în MS, Adrian Pană: Nu există modalităţi legale şi etice pentru a constrânge populaţia să utilizeze anumite servicii de sănătate

Barbu (Protecţia Pacienţilor): Pacientul trebuie responsabilizat, nu sancţionat

Cu toate că Ministerul Sănătăţii avea în vedere sancţionarea asiguraţilor care nu se prezintă la controlul periodic prevăzut în noul pachet de bază, până la urmă, aceste analize nu vor fi obligatorii.

Secretarul de stat, Adrian Pană, a explicat marţi într-o teleconferinţă că „nu există modalităţi legale şi etice disponibile în prezent  în sistemele publice de sănătate europene  pentru a constrânge prin sancţiuni populaţia să utilizeze anumite servicii de sănătate”.

Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a declarat pentru Curierul Naţional că pacientul nu trebuie sancţionat, ci trebuie motivat să meargă la medic pentru controalele preventive. „Dacă refuză permanent să meargă la medic, atunci Casa de Asigurări să îi trimită prin medicul de familie o scrisoare, un avertisment, în care să îl informeze privind consecinţele neprezentării la medic, precum şi avantajele acestui fapt. Pacientul trebuie responsabilizat, nu sancţionat”, a detaliat acesta.

„Acum prevenţia nu mai trebuie făcută ca în 2007 - 2008”

„Acum prevenţia nu mai trebuie făcută ca în 2007 - 2008. Prezentarea la medic nu trebuie să fie un imperativ”, a mai spus Barbu, adăugând că asiguraţii trebuie să aibă libertatea de a alege când merg la medic, dar în decursul unui an.

În fostul mandat al ministrului Nicolăescu a fost pus în aplicare un program de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. Astfel, în 2007 şi 2008, fiecare român a primit prin poştă un talon cu menţiunea "medic", cu care trebuia să meargă la doctorul de familie pentru un consult şi analize ce erau realizate în luna de naştere a fiecăruia.

Aproximativ 60 la sută dintre cele 22.348.596 de persoane cărora le-au fost trimise taloane au mers la medic în cadrul acestui program, care s-a încheiat în decembrie 2008.

Eugen Nicolăescu declara, în august 2008, că analiza programului naţional de evaluare a sănătăţii arată că au fost identificate peste 150.000 de persoane care nu au ştiut că sunt bolnave.

Legat de programul de atunci, Vasile Barbu ne-a spus că nu au participat toţi asiguraţii din cauză că nu au vrut, dar au existat şi erori în adrese. „Au zăcut saci de scrisori la Poştă, iar baza de date nu a fost păstrată. Păcat de acel program”, a continuat acesta.

Cum se poate mobiliza populaţia?

Adrian Pană a mai spus că există iniţiative şi proiecte în Europa care caută să identifice şi să testeze alternative de motivare a pacienţilor să participe la controalele preventive şi că un rol important în mobilizarea populaţiei pentru sănătate îl au acţiunile de Informare - Educare - Comunicare de către toţi partenerii-cheie ai sistemului de sănătate (MS, asiguratori, furnizori, asociaţii de pacienţi).

În urmă cu o lună, ministrul Eugen Nicolăescu declara că Ministerul Sănătăţii va analiza propunerile de sancţionare a asiguraţilor care nu se prezintă la controlul periodic prevăzut în noul pachet de bază, respectiv o dată la trei ani până la 39 de ani şi o dată pe an după 40 de ani, în cazul persoanelor sănătoase

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro