Norme Coca 2023 - 2024

Pacienţii nu trebuie să mai lase biletul de trimitere la medic, dacă sunt puşi să plătească analizele, aceasta fiind o ilegalitate pentru care din 2014 doctorii vor fi aspru sancţionaţi, a declarat luni preşedintele CNAS, Cristian Buşoi

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a spus că pacienţii au reclamat că, deşi au avut bilet de trimit, au fost obligaţi să plătească analizele, iar documentul a fost reţinut de medic.

"Pacienţii să nu mai lase la medic biletul de trimitere dacă li s-au cerut bani pentru analize. Este o ilegalitate pentru care din 2014 medicii vor fi aspru sancţionaţi, mergând chiar şi până la rezilierea contractului cu casele de asigurări", a atenţionat preşedintele CNAS.

O atenţionare similară a fost făcută de către preşedintele CNAS cu privire la gratuitatea analizelor necesare pentru înscrierea copiilor în colectivităţi.

Analizele necesare pentru înscrierea copiilor în colectivităţi sunt efectuate gratuit, iar medicii de familie eliberează documentele necesare fără taxă, arăta, la începutul lunii septembrie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

"Chiar dacă părinţii nu sunt asiguraţi, copiii până la 18 ani beneficiază în mod gratuit de documentele menţionate. Şi tinerii cu vârste între 18 ani şi 26 de ani, care sunt elevi sau absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar (dar nu mai mult de trei luni), ucenici sau studenţi şi nu realizează venituri din muncă, au dreptul la aceste analize gratuite", preciza conducerea CNAS ( !! documentul nu era semnat de nimeni ?!- nota redactiei )

Analizele necesare pentru înscrierea copiilor în colectivitate sunt efectuate pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie. De asemenea, medicii de familie acordă gratuit scutirile medicale şi actele necesare copiilor aflaţi în plasament din cadrul sistemului de asistenţă socială şi protecţia copilului.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro