Norme Coca 2023 - 2024

După ce cardurile de sănătate au devenit obligatorii, sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Neamţ s-a aglomerat * în jur de 200 de persoane vin zilnic pentru a intra în posesia documentelor * unii nu au primit cardurile, alţii le-au pierdut, iar alţii cer adeverinţe pentru că refuză cardurile

Aglomeraţia are drept cauză şi faptul că mulţi nemţeni vin acum şi refuză cardurile pe care le-au primit acasă, solicitând în schimb adeverinţe medicale. Numărul mare de pierderi, deja peste 500, face ca în fiecare zi instituţia să fie luată efectiv cu asalt de oameni care se aşază la coadă chiar şi dimineaţa, pe la orele 4-5. Oamenii îşi iau bonuri de ordine şi cei care sunt din oraş revin pe parcursul zilei pentru a-şi rezolva problema.
Carduri blocate
Conducerea instituţiei face apel la cei care nu au nevoie de card în această perioadă să îşi amâne cererea pentru un timp, mai ales ca toţi furnizorii sunt obligaţi să ofere servicii medicale tuturor asiguraţilor chiar dacă nu pot prezenta cardul de sănătate. „Există o adresabilitate foarte mare – unii vor cardul, vor adeverinţe. Alţii refuză cardul şi doresc adeverinţă. Sunt mulţi pentru care nu s-a tipărit încă un card pentru că nu au fost asiguraţi şi acum vin cu cereri. Mai sunt persoanele care şi-au pierdut cardul şi vin să solicite duplicat pentru care plătesc o taxă de 15,5 lei”, a spus Radu Firăstrău, preşedintele CJAS Neamţ.

O altă problemă este cea a cardurilor blocate după introducerea repetată a unui PIN greşit. Orice furnizor de servicii medicale poate debloca un card, însă toţi cei care ajung în această situaţie, din vina lor sau a furnizorilor, sunt direcţionaţi către Casa de Sănătate. La CJAS mai există încă 11.000 de astfel de documente. Numărul nu scade aşa cum ar trebui pentru că pe de o parte unele sunt eliberate și pe cealaltă parte altele se întorc pentru că sunt refuzate de titulari.

 

Sursa

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro