Fişele medicale ale bolnavilor sunt completate greşit de personalul spitalicesc. În acestea apar erori grave ca de exemplu pacientul în vârstă de 124 de ani.

Toate spitalele vor trebui să raporteze în format electronic la CNAS datele fiecărui pacient internat.Sunt stabilite şi situaţiile de care trebuie să ţină cont medicii astfel încât fişele bolnavilor să nu fie invalidate, scrie ziaruldevrancea.ro.

Unităţile spitaliceşti care nu vor completa în mod corespunzător fişele medicale ale pacienţilor internaţi riscă să nu mai primească bani de la bugetul de stat. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) trebuie să pună în aplicare noul ordin în care sunt precizate clar regulile de validare ale cazurilor medicale, dar şi cazurile care vor fi invalidate. Toate spitalele vor trebui astfel să raporteze în format electronic la CNAS datele fiecărui pacient internat precum CNP, date de identitate, sexul, statutul de asigurat, dar şi diagnosticele, bolile suferite, medicaţia etc., urmând ca toate cazurile să fie plătite.

Sunt stabilite astfel şi situaţiile de care trebuie să ţină cont medicii astfel încât fişele pacienţilor să nu fie invalidate. De exemplu, o cauză de neplată a serviciilor va fi vârsta mai mare de 124 de ani.

Aceasta este limita de vârstă a unui potenţial bolnav din România. Astfel, dacă medicii vor trece în fişe un pacient cu vârsta peste 124 de ani, cazul nu va fi decontat. Nu vor fi însă probleme pentru pacienţii de 123 de ani, desigur dacă vor fi situaţii de persoane care vor reuşi să ajungă la această etate. Una dintre reguli, pacientul nu trebuie să aibă vârsta peste 124 ani.

"Cazuri pentru care nu s-au înregistrat complet datele despre cetăţenia pacientului. Explicaţii: Se aplică exclusiv cazurilor cu cetăţenie străină sau dublă (română şi străină), pentru care nu s-a înregistrat şi ţara. Motiv: Informaţia privind cetăţenia pacientului este inclusă în setul minim de date la nivel de pacient, a cărui raportare este obligatorie. B01 Cazuri cu vârsta peste 124 de ani. Motiv: În cele mai multe situaţii de acest fel este vorba de o eroare în cel puţin una dintre următoarele rubrici: data naşterii, data internării. B02 Cazuri cu durata de spitalizare peste 365 de zile. Motiv: În cele mai multe situaţii de acest fel este vorba de o eroare în cel puţin una dintre următoarele rubrici: data internării, data externării. B03 Pacienţii pentru care nu a fost înregistrat codul numeric personal (CNP). Excepţii: Fac excepţie de la această regulă cazurile de nou-născuţi (cu vârsta între 0 şi 28 de zile) şi cazurile de cetăţeni străini. Motiv: Conform prevederilor legale, furnizorii de servicii medicale trebuie să înregistreze codul numeric personal al asiguraţilor. Cazuri internate şi externate în aceeaşi zi. Motiv: În cele mai multe situaţii de acest fel este vorba de o eroare de înregistrare a datei de internare şi/sau de externare ori de un caz cu posibilitate de rezolvare în spitalizare de zi. Excepţii: De la această regulă fac excepţie cazurile decedate şi cazurile care sunt clasificate în grupurile de diagnostice specifice spitalizării de zi. B18 Cazuri cu conflict între sexul pacientului şi diagnosticele sau procedurile înregistrate. Motiv: Aceste cazuri conţin erori la nivelul datelor înregistrate, fie în ceea ce priveşte sexul pacientului, fie diagnosticele şi procedurile codificate. Excepţii: de la această regulă fac excepţie diagnosticele şi procedurile legate de patologia sânului asociate sexului masculin”, se arată în ordin.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro