De anul viitor, pachetul de servicii medicale de bază va include serviciile medicale de urgenţă, asistenţa primară formată din asistenţă comunitară şi medicină de familie, serviciile medicale din ambulatorii care cuprind fostele policlinici, ambulatoriile integrate din structura spitalelor şi cabinetele medicale individuale ale medicilor de diferite specialităţi.
De asemenea, în pachetul de bază se regăsesc serviciile paraclinice în care sunt incluse analizele de laborator, explorările funcţionale cum ar fi (EKG sau spirometria) şi investigatiile de imagistică (radiografie, ecografie, tomografie, RMN, etc), dar şi serviciile medicale oferite de spitale.
Filozofia care a stat la realizarea pachetului de bază a fost de a reaşeza piramida serviciilor medicale în poziţie normală, cu baza în jos şi vârful în sus.
Adică cele mai multe servicii să fie oferite de către medicul de familie sau în ambulatoriul de specialitate şi la spital să ajungă doar urgenţele şi cazurile care au nevoie de internare într-o unitate medicală cu paturi.
Traseul pacientului, în cadrul pachetului de servicii medicale de bază, diferă în funcţie de pacient şi de gravitatea afecţiunii.
Se presupune că o mare parte dintre cetăţeni sunt sănătoşi.
Cu cât o persoană este mai tânără cu atât şansele ca ea să nu aibă nicio problemă de sănătate sunt mai mari.
Inclusiv pentru aceştia există la nivelul medicului de familie un număr de consultaţii care sunt oferite preventiv.
Până în 40 de ani, persoanele sanatoase merg la medic o data la trei ani
Secretarul de stat în ministerul Sănătăţii, Adrian Pană, spune că persoanele care sunt sănătoase merg la medic unde sunt verificate starea de sănătate şi riscurile.
"Riscurile de boală cresc exponenţial cu vârsta în special după 40 de ani. Din acest motiv numărul consultaţiilor care se oferă înainte de 40 de ani şi după 40 diferă, ele încercând să ofere medicului de familie cât şi cetăţeanului sănătos o oglindă asupra stării lui de sănătate.
Pentru omul sănătos există o consultaţie care este oferită la medicul de familie, se evaluează riscul, dacă există un risc care trebuie evaluat suplimentar, pacientul primeşte un set de analize medicale şi dacă este nevoie el este îndrumat către un medic specialist din ambulatoriul de specialitate.
Acesta examinează pacientul şi va vedea daca este într-adevar o problemă de sănătate sau este un risc ce trebuie avut în vedere pentru următorle consultatii.
Până în 40 de ani, persoanele sanatoase merg la medic o data la trei ani. După această vârstă controlul de evaluare se poate face de două ori pe an".
Ce se întâmplă în cazul în care ne îmbolnăvim?
Ce se întâmplă în cazul în care ne îmbolnăvim? Explică doctorul Adrian Pană.
"Un pacient care are o problemă nouă de sănătate, merge la medicul de familie, acesta îl evaluaeza, îi ofera diagnostic şi tratament, îi poate prescrie analize de laborator, de imagistică, ecografie, radiografie, pentru a putea preciza diagnosticul şi să-l cheme la o vizită ulterioară, sau poate să-l trimită direct la specialist care să-i stabilească diagnosticul. Daca problema nou apărută este o urgenţă, pacientul scurtcircuitează acest traseu şi suna la 112 sau merge la medicul de familie care consideră că pacientul trebuie internat în spital şi ajunge direct la spital".
Din acest punct de vedere nu există o restricţionare a traseului pacientului către serviciul de care are nevoie.
Dacă problema de sănătate se poate rezolva numai în spital, pacientul are dreptul să fie internat în spital şi să fie tratat.
De asemenea, afecţiunea nou apărută poate să fie o problemă acută, care cu un tratament pe o perioadă scurtă de timp, poate fi tratată sau poate să devină o problemă cronică.
Una este să mergi la doctor cu o răceală sau durere de burtă şi să fie vindecată într-o săptămână sau două şi alta este să mergi la medic pentru o durere de cap şi să se constate că este vorba de o hipertensiune şi de atunci cu acea hipertensiune trebuie să trăieşti toată viaţa şi să iei tratament.
Numărul de vizite la medicul de familie, nerestricţionat
Pentru problema de sănătate nou apărută, pacientul are dreptul să meargă la medicul de familie ori de câte ori apare acea problemă.
Nu există o restricţionare a numărului de vizite la medicul de familie pentru o problemă nou apărută.
Chiar daca problema nou aparută este în cazul unei afecţiuni cronice (hepatită, hipertensiune, diabet, etc) şi apare o problemă acută, fie că ţine de boala cronică fie că nu, există dreptul pacientului de a merge la medicul de familie şi de a avea un consult pentru acea problemă.
Singura diferenţă dintre problema de sănătate nou apărută şi cea cronică este că pentru bolile cronice stabile, pe perioada în care nu există complicaţii, ghidurile de practică medicală din România sau alte state Europene, recomandă o ciclicitate a monitorizării pacientului şi ea este în medie de patru ori pe an ceea ce se regăseşte şi în pachetul de servicii medicale de bază.