Peste 3,6 milioane de dosare electronice de sănătate au fost introduse până în prezent în sistemul informatic, la acestea contribuind cu informaţii peste 6.200 de medici, a declarat luni într-o conferinţă de presă preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea. Potrivit acestuia, în anul 2015, CNAS va implementa noi proiecte de informatizare precum extinderea reţetei electronice la toate tipurile de prescriere altele decât cele decontate, dar şi bilete de trimitere şi concedii medicale în format electronic.
Totodată, Ciurchea a spus că CNAS doreşte extinderea DES (Dosarul Electronic de Sănătate) pentru toate tipurile de servicii medicale.
Un al obiectiv pentru anul 2015 al CNAS este şi dezvoltarea unui portal pentru asiguraţi unde aceştia pot găsi toate informaţiile de care au nevoie, dar şi informaţii despre CNAS. "În anul 2014, CNAS a avut un buget de 22,902 miliarde lei. Fondurile disponibile în sistem au fost mai mari decât cele alocate în anul 2013, când din bugetul de 23,123 mld lei s-au utilizat 2,6 miliarde lei pentru aducerea la zi a plăţilor pentru medicamente şi materiale sanitare din farmacii şi programe, aşa cum prevedea Directiva europeană pentru combaterea plăţilor întârziate, transpusă în Legea 7 /2013. Numărul pacienţilor care primesc gratuit tratament oncologic aprobat de Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate a crescut la 8.866, cu 1.334 mai mulţi pacienţi decât erau în tratament la începutul anului. Astfel, în luna ianuarie erau 7.532 pacienţi în tratament cu molecule scumpe, septembrie 2014 - 8.607 pacienţi în tratament cu molecule scumpe, decembrie 2014 - 8.866 pacienţi în tratament cu molecule scumpe", a precizat preşedintele CNAS.
În luna iulie 2014 au fost introduse în lista de medicamente compensate şi gratuite 17 molecule noi pentru pacienţii care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi boli neurologice degenerative. "Au fost aprobate până în prezent peste 700 de dosare şi s-au cheltuit aproximativ 27 de milioane de lei. Până la finalul lunii noiembrie 2014, în cadrul subprogramului de reconstrucţie mamară prin endoprotezare după afecţiuni oncologice, la nivelul întregii ţări 96 de paciente au beneficiat de endoprotezare. Fondurile alocate pentru acest an, în valoare de 1,2 milioane lei, vor fi utilizate în luna decembrie şi stocuri pentru primele luni ale anului 2015", a spus Ciurchea. El a amintit că în acest an a fost creat subprogramul de monitorizare a evoluţiei bolii la pacienţii cu afecţiuni oncologice prin PET/CT (Positron Emission Tomography/Computed Tomography), pentru a asigura pacienţilor un acces mai facil la acest tip de investigaţie. "În anul 2014 au fost aprobate în vederea efectuării acestei investigaţii 2.993 dosare. A fost creat un subprogram de testare genetică destinat bolnavilor de leucemie acută în cadrul Programului Naţional de Oncologie, finanţat din FNUASS, diagnosticare precoce, precum şi stabilirea pentru aceste afecţiuni a unui tratament personalizat promovat în medicina modernă. În acest fel vom reuşi îmbunătăţirea vieţii şi creşterea duratei de supravieţuire a acestor pacienţi", a declarat şeful CNAS.
Ciurchea a precizat că vor fi decontate testele imunofenotipice, citogenetice şi de biologie moleculară pentru diagnosticarea leucemiilor acute, de acestea urmând a beneficia în medie 800 bolnavi. "În cadrul Programului naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei a fost introdusă ca activitate asigurarea tratamentului de substituţie profilactică a bolnavilor cu hemofilie între 0 şi 18 ani. Fondurile alocate acestui program în 2014 sunt în valoare de 60,2 milioane lei, faţă de 36,9 milioane lei în 2013. În cadrul programului naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare au fost incluse cinci afecţiuni noi. Fondurile alocate acestui program în 2014 sunt în valoare de 105 milioane lei, faţă de 69,7 milioane lei în anul 2013", a mai afirmat Vasile Ciurchea. AGERPRES