Asigurările sociale de sănătate reprezintă principalul sistem de finanţare a ocrotirii sănătăţii populaţiei care asigură accesul la un pachet de servicii de bază, cuprinzând servicii medicale preventive şi curative, servicii de îngrijire a sănătăţii, medicamente, materiale sanitare şi dispozitive medicale. Există însă şi situaţii în care o persoană nu mai poate avea statutul de asigurat decât dacă îşi plăteşte asigurarea de sănătate. În această categorie se încadrează şi acele persoane care, deşi fac dovada că sunt încadrate într-o formă de învăţământ superior, dacă au depăşit vârsta de 26 de ani, trebuie să achite, lunar, o sumă care să acopere serviciile medicale de stat.
„Potrivit legii asigurărilor de sănătate, persoanele care sunt înscrise într-o formă de învăţământ, dar au depăşit vârsta de 26 de ani, nu mai pot beneficia de asigurare de sănătate. Aceştia trebuie să depună, lunar, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate suma de 50 de lei care le asigură statutul de asigurat.
Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale numai în cazul urgenţelor medico-chirurgicale şi al bolilor cu potenţial endemo-epidemic şi cele prevăzute în Programul naţional de imunizări, monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, servicii de planificare familială, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin contractul-cadru”, susţin reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa