Cetăţenii care nu au ajuns încă pacienţi vor fi sprijiniţi prin pachetul de bază să nu devină pacienţi şi se va înlocui principiul "primul venit, primul servit" cu programarea în funcţie de criterii obiective, bazate pe starea clinică, pentru accesul la servicii de specialitate în ambulator şi spital.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Pană arată într-o postare pe site-ul instituţiei că prin pachetul de servicii medicale de bază se vor acorda intervenţii sistematice şi riguroase pentru păstrarea sănătăţii la toate vârstele prin oferirea de consultaţii preventive periodice la adult şi copil.

De asemenea, se vor defini în acord cu participarea pacientului planuri de management al diferitelor tipuri de condiţii - factori de risc sau existenţa de boli cronice.

"Se va începe cu afecţiunile cele mai frecvente, de exemplu, HTA/diabet tip II şi BPOC în 2014, urmând ca în fiecare an să se adauge noi astfel de planuri de management. Aceste planuri de management al condiţiilor - factori de risc sau afecţiuni cronice - specifice persoanelor examinate sprijină urmărirea activă şi colaborarea multidisciplinară standardizată pentru pacienţii cu risc cardiovascular crescut (inclusiv boli cardiovasculare şi diabet zaharat) şi /sau alte boli cronice (astm bronşic, boală pulmonară cronică obstructivă - din 2014, depresie din 2015). Se va face monitorizare bazată pe protocoale care asigură calitatea optimă a îngrijirii pentru bolnavii cronic sau combaterea factorilor de risc şi prevenirea îmbolnăvirii pentru persoanele sănătoase, expuse la factori de risc", a explicat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, consultaţia preventivă periodică se adresează populaţiei generale şi presupune o evaluare sistematică a riscului de îmbolnăvire pentru afecţiunile cele mai frecvente/grave specifice vârstei respective.

Această evaluare se realizează prin aplicarea riscogramei - întrebări specifice şi examinări ţintite la care, în funcţie de riscul specific vârstei, se pot adăuga unele analize.

"În cazul persoanelor care au deja boli cronice (de exemplu, persoane cu boală cardiovasculară deja diagnosticată) consultaţia preventivă periodică nu va mai include evaluarea riscului cardiovascular, acesta fiind monitorizat activ prin altă categorie de consultaţii (de tip cronic), şi anume consultaţiile de monitorizare activă pentru risc cardiovascular crescut). În schimb, vor fi utilizate celelalte rubrici ale 'riscogramei' pentru a inventaria şi documenta protecţia faţă de alte riscuri specifice vârstei (cancer, depresie etc.), precum şi comportamentele cu risc legate de stilul de viaţă", a explicat Pană.

În ceea ce priveşte dotarea cabinetelor medicilor de familie el precizează că a fost iniţial gândită pentru a putea susţine consultaţii pentru problemele cele mai frecvente şi pentru a răspunde la urgenţe.

Secretarul de stat a subliniat că orice cabinet de medicină de familie evaluat de casele de asigurări de sănătate poate furniza serviciile incluse în pachetul de bază, în componenta asistenţă medicală primară.

"Comisia de specialitate va fi invitată să se pronunţe asupra necesităţii de actualizare a acesteia (n.r. - a dotării). În rest, cabinetul şi actorii locali (CJAS, autoritatea locală), în funcţie de specificul zonei în care funcţionează, îşi evaluează necesităţile în vederea alegerii opţiunii celei mai cost-eficiente", a declarat Adrian Pană.
AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Antonia Niţă)

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro