Un fenomen care a cuprins intreaga America naste controverse si la noi in tara. Papusile care imita perfect bebelusii sunt cumparate tot mai mult de femei mature, cu sau fara copii.

Psihologii sustin ca papusa poate tine temporar locul unui urmas, dar atentioneaza ca, pe termen lung, atasamentul unei femei fata de o papusa poate fi periculos.

In America, femeile care si-au cumparat asemenea papusi ies cu ele la plimbare in parc. Initial, totul a pornit acum 12 ani, ca o provocare pentru artistii plastici de a recrea bebelusi din silicon, cat mai aproape de realitate. Dar fenomenul a luat amploare, iar astazi papusile sunt comandate peste tot in lume de unele femei.

Edina are 24 de ani si este din Oradea. Isi doreste un copil, dar nu are un partener de viata. A auzit de papusile care imita perfect bebelusii, iar acum are acasa nu mai putin de zece.

"Simt nevoia sa ofer multa iubire si dragoste. Eu fiind deocamdata mai tinerica, nu am reusit sa am propriul meu copil si probabil ca asta mi-a atras acest hobby", a marturisit Edina Csompo.

Alina are 31 de ani si doi copii de 8 si 9 ani. Si-ar fi dorit ca cei mici sa nu creasca atat de repede, asa ca si-a comandat o papusa.

"Desi am doi copii minunati, am zis ca de ce nu, inca un copil nu strica. Am mai comandat inca unul, si inca unul si tot asa. Printre care si acest mic reborn, este prematur. Unii ma considera mai ciudata, altii ma apreciaza, stiu cat sunt de minutios facuti", a spus Alina Filip.

Papusile sunt de diferite feluri si redau pielea si mirosul unui bebelus adevarat. Pretul lor pleaca de la 1.500 de lei, dar poate ajunge pana la mii de euro. "Mamicile" cheltuiesc in fiecare luna bani si pe hainute sau scutece pentru ele. Ana, de exemplu, i-a facut papusii o rochie exact ca a ei.

"Cativa dintre prieteni au vazut pozele pe internet si s-au lasat pacaliti. Cateva persoane m-au intrebat daca am copil", a spus Ana Costea.

"Poate avea o utilizare terapeutica, pe termen scurt, pentru mamele, femeile sau parintii care au pierdut un copil, respectiv sarcina. Problema se pune cand preocuparea pentru aceste papusi depaseste limita firescului. Zona in care femeia respectiva, mama sau persoana preocupata devine dezinteresata si isi neglijeaza sau chiar respinge propria familie sau proprii copii", a explicat psihologul Gabriela Zarie.

In America s-a intamplat ca astfel de papusi sa fie salvate din situatii limita, dupa ce au fost confundate cu bebelusi adevarati.

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro