În caz de infecţie gripală, administrarea de paracetamol nu face mare lucru. Afirmaţia le aparţine autorilor unui studiu recent, care arată că acest medicament nu influenţează în bine sau în rău evoluţia gripei. Medicii recomandă în general pacienţilor cu gripă medicamente antitermice, antialgice, vitamine şi odihnă.
Paracetamolul este un medicament indicat pentru combaterea febrei. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Cercetare Medicală din Noua-Zeelandă, chiar dacă ajută la reducerea febrei şi a durerilor moderate, paracetamolul este ineficient contra infecţiei gripale, mai ales atunci când aceasta se manifestă prin simptome intense. Rezultatele studiului sunt publicate în revista „Respirology“.
Cercetătorii au monitorizat 80 de participanţi diagnosticaţi cu gripă. Jumătate din ei au primit tratament cu paracetamol, iar ceilalţi - un placebo. La sfârşitul perioadei de monitorizare, care a durat cinci zile, autorii nu au observat nicio diferenţă între aceste două grupuri de persoane, în privinţa simptomelor precum febra, timpul necesar vindecării şi starea generală de sănătate.
Ce medicamente pot trata gripa
„Paracetamolul clasic nu are efect asupra încărcăturii virale, febrei sau simptomelor clinice la pacienţii cu gripă. Nu există dovezi care să justifice utilizarea paracetamolului în caz de infecţii gripale“, au concluzionat autorii studiului.
Medicamentele care ţintesc direct virusul gripal sunt antiviralele. Acestea nu sunt însă prescrise pe scară largă, ci numai de către medic, pe baza unei evaluări privind riscul apariţiei de complicaţii majore. Altfel, gripa, ca orice viroză, evoluează în general pe durata a şapte zile, indiferent de tratamentul administrat.
Singurul mod eficient de prevenţie a gripei rămâne vaccinarea antigripală.
O precizare importantă: antibioticele sunt ineficiente contra gripei, pentru că boala este cauzată de un virus, nu de o bacterie. Antibioticele sunt indicate doar în caz de infecţii bacteriene.