Norme Coca 2023 - 2024

Paracetamolul nu este mai eficient decât un produs placebo în cazul durerilor lumbago, arată un studiu realizat de o echipă de cercetători australieni pe circa 1.600 de pacienți cu dureri lombare acute, relatează joi AFP.

Foto: (c) Alex MICSIK / AGERPRES FOTO

Pacienților 'tratați' cu placebo, produs absolut inactiv, le-au trecut chiar mai repede durerile (cu circa o zi) decât celor care au primit medicamentul împotriva durerilor, recomandat totuși ca prim remediu în cazul acestor dureri de spate curente, arată autorii în revista medicală The Lancet.

Aceste 'rezultate sugerează că paracetamolul nu influențează cu nimic timpul în care trece o lombalgie acută', apreciază echipa de cercetători australieni. Paracetamolul nu a avut niciun efect asupra durerii, mobilității scăzute, funcției, schimbării globale a simptomelor, somnului sau calității vieții.

Durerile lombare constituie principala cauză de invaliditate în lume, iar paracetamolul este 'universal' recomandat ca tratament preferențial, se spune în The Lancet.

Studiul, numit 'PACE', s-a desfășurat pe 1.652 de persoane din 235 de clinici din Sydney, repartizate prin tragere la sorți în trei grupe și observate timp de trei luni. Prima grupă a primit doze regulate de paracetamol (de trei ori pe zi, până la patru săptămâni), al doilea, același medicament numai dacă era nevoie (doza maximă de 4 g/zi), iar al treilea a fost 'tratat' cu placebo. Persoanele au fost considerate restabilite după șapte zile fără dureri sau cu dureri de mică intensitate (intensitatea a fost apreciată pe o scară de la 0 la 10). Timpul mediu de recuperare a fost de 17 zile la primele două grupe și de 16 zile la grupul placebo.

Într-un comentariu publicat de revistă, doi medici de la Erasmus MC University Medical Center din Rotterdam felicită echipa de cercetători australieni pentru abordarea acestei probleme, dar subliniază că nu se poate schimba tratamentul în cazul durerilor lombare pe baza unui singur test, încheie AFP.

AGERPRES/(AS — autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro