Paracetamolul scade febra, dar si imunitatea. Medicamentul, administrat celor mici înainte sau dupa vaccin, le ataca sistemul imunitar, avertizeaza specialistii cehi. Cei mai multi parinti le dau celor mici paracetamol preventiv, ca sa nu faca febra.

 

Medicii spun însa ca medicamentul este indicat dupa vaccinare doar daca temperatura celui mic trece de 38 de grade.

Efectele vaccinurilor scad daca pentru febra se administreaza paracetamol, arata un studiu aparut în revista „Lancet“.

Prin administrarea de paracetamol copiilor, imediat dupa vaccinare, ca metoda de prevenire a febrei, se pot reduce efectele imunizarii, spun cercetatorii cehi, într-un studiu publicat de revista „Lancet“.

 

În urma unui studiu efectuat pe 450 de copii, s-a dovedit ca o doza de paracetamol reduce febra în urmatoarele 24 de ore, dar s-a constatat, în acelasi timp, si un raspuns semnificativ mai scazut la vaccin.

 

Mai putini anticorpi produsi

 

„Paracetamolul e prescris uneori profilactic, pentru a diminua temerile parintilor în eventualitatea în care copiii ar putea face febra dupa vaccinare“, afirma conducatorul echipei de cercetatori, profesorul Roman Prymula. Însa, studiul a aratat ca administrarea de paracetamol copiilor înainte sau dupa vaccinare face mai mult rau decât bine.

 

Astfel, la jumatate dintre cei 450 de copii inclusi în studiu, care au fost vaccinati pneumococic, antihemofilic, antidifteric, antitetanos, împotriva tusei convulsive, a hepatitei B, antipolio sau contra infectiei cu rotavirus, li s-au administrat trei doze de paracetamol la sase sau la opt ore în prima zi dupa vaccinare, în timp ce jumatate dintre copii nu au primit niciun antitermic.

 

În urma experimentului, s-a descoperit ca 42% dintre micutii din primul grup (care au luat paracetamol) au facut temperatura de peste 38 ºC dupa ce au fost vaccinati, comparativ cu 66% dintre copiii care nu au primit paracetamol dupa administrarea vaccinului.

 

Când cercetatorii au studiat raspunsul organismului micutilor la vaccin, s-a observat un nivel mai redus de anticorpi la cei care au primit paracetamol, ceea ce face plauzibila ideea ca efectele medicamentului asupra imunizarii sunt daunatoare, deoarece, spun specialistii cehi, substanta activa din paracetamol interactioneaza cu celulele imunitare care raspund la vaccin. „Credem ca administrarea profilactica (preventiva) de paracetamol în vaccinari nu ar mai trebui sa fie o recomandare de rutina“, comenteaza cercetatorii cehi.

 

Medicii români sunt de parere ca febra care apare dupa vaccinare nu ar trebui sa ridice un mare semnal de alarma pentru parinti, fiindca e un efect firesc. „Masuri ar trebui luate numai în cazul în care febra depaseste 38ºC. În astfel de cazuri pot fi administrate, în doze moderate, medicamente pe baza de ibuprofen“, recomanda pediatrul Manole Iorgovan.

 

"Credem ca administrarea de parcetamol înainte si dupa vaccinari nu ar trebui încurajata, mai întâi pentru ca are beneficii mici si, în al doilea rând, pentru ca aceste date preliminare din studiu arata ca face mai mult rau decât bine.",

David Elliman, expert în imunizarea copiilor

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro