Norme Coca 2023 - 2024

Analgezicele luate de milioane de romani in forma solubila cresc considerabil riscul de infarct si de accident vascular cerebral, fiindca au in compozitie foarte multa sare, arata un studiu recent.

Aspirina, paracetamolul şi ibuprofenul solubile pun serios în pericol sistemul cardiovascular, sugerează un studiu de amploare al oamenilor de ştiinţă britanici, potrivit BBC.

Unele formule, administrate la dozele maxime recomandate pe cutie, împing consumatorii cu mult peste cantitatea maximă admisă de sodiu pentru o zi, a relevat studiul britanic realizat pe un eşantion de 1,2 milioane de pacienţi din Marea Britanie.

Toate medicamentele care conţin cel puţin un milimol (sau 23 de miligrame) de sodiu – un compus al sării (clorură de sodiu) sunt somate de autorităţi să treacă acest lucru pe ambalaj. Iar pe prospect trebuie să fie înscrisă şi cantitatea de sodiu pe care o conţine medicamentul respectiv, alături de o avertizare pentru pacienţii care au nevoie de o dietă cu nivel redus de sodiu.

Comparativ cu pacienţii care au luat analgezicele care nu au sare în compoziţie, cei care au preferat tabletele efervescente de aspirină, de paracetamol şi de ibuprofen au avut un risc mult mai mare de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral (AVC).

De asemenea, aceştia din urmă sunt de şapte ori mai predispuşi la hipertensiune arterială. „Ştim că un aport crescut de sare duce la hipertensiune şi hipertensiunea duce la infarct şi la AVC. Acum am constatat că aceleaşi consecinţe există şi în urma consumului de medicamente anlagezice efervescente“, precizează medicul Jacob George, de la Universitatea Dundee, coordonatorul studiului.

Este important de precizat, totuşi, că studiul este valabil pentru persoanele care au luat medicamentele în forma solubilă zi de zi pentru o perioadă îndelungată. Administrarea ocazională a acestora nu se asociază cu acelaşi risc, subliniază Fundaţia Britanică a Inimii.

Sarea ascunsă

Medicamentele efervescente conţin o substanţă numită bicarbonat, care le ajută să fâsâie şi să se dizolve şi care se combină, adesea, cu sodiu. Cercetătorii britanici au analizat în cadrul studiului 24 de tipuri diferite de medicamente efervescente, inclusiv analgezice precum paracetamol, aspirină şi suplimente alimentare cu vitamine sau minerale.

Nivelul de sodiu din compoziţia acestora varia între 3 mmoli şi chiar 18 mmoli. Cantitatea zilnică recomandată este de 104 mmoli.

O persoană care ia doza maximă admisă pentru o zi de paracetamol solubil (8 tablete), de exemplu, va aduce în corp 148,8 mmoli de sodiu, ceea ce depăşeşte cantitatea zilnică recomandată. Dacă mai pui şi aportul obişnuit de sare din alimentaţie, ajungi la o cantitate exorbitantă, avertizează dr. George.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro