Norme Coca 2023 - 2024

Aproape 9 milioane de euro au fost investiti in ultimii ani pentru Unitatea de Arsi de la Spitalul Floreasca, unde nu a fost tratat pana acum nici un bolnav.

Clinica, finalizata in 2010, a fost inaugurata joi pentru a doua oara, insa va mai ramane inchisa cateva saptamani, pentru ca nu s-au facut toate angajarile. Reponsabilii au cumparat echipamente de ultima generatie, printre care si o capsula hiperbara pentru terapia cu oxigen, vitala in cazul pacientilor cu arsuri profunde suferite in incendii sau explozii.

Acum cinci ani, peste 4,5 milioane de euro erau cheltuiti de Primaria Sectorului 1 pentru noua Unitate de Arsi de la Spitalul Floreasca. Spatiul a ramas gol pana anul trecut, cand Ministerul Sanatatii a dat bani pentru aparatura si paturi. Vineri, unitatea a avut parte de a doua inaugurare oficiala. Inca 4,2 milioane de euro s-au investit in utilarea compartimentului.

"De 15 ani se lupta domnul profesor sa faca acest centru si a obtine ordinul de functionare", a spus Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

Din pacate, investitia ajunsa la aproape 9 milioane de euro nu ajuta deocamdata pe nimeni. Paradoxal, cu doua inaugurari bifate de autoritati in cinci ani, sectia ramane inchisa. N-are cine sa ingrijeasca bolnavii, pentru ca spitalul trebuie sa angajeze cinci medici si 15 asistente pentru ca aici sa inceapa activitate. "Noi suntem optimisti, speram ca intr-o luna sa primim primii arsi, inca suntem in faza de completare a schemei de personal, se organizeaza concursuri pentru posturi de asistente, infirmiere, medic", a spus Oana Vermesan, sefa noului compartiment de arsi.

Unitatea are doua sali de operatie si saloane pentru ingrijirea simultana a sase pacienti cu arsuri grave. In plus, dispune de un aparat unic in Romania - capsula hiperbara - in care se va face terapia cu oxigen pentru pacientii cu arsuri profunde .

"Pacientul este presurizat cu controlul de oxigen. Uitati ce tablou are aici, ca o nava spatiala. E prima ora cand vad asa ceva. Este inchisa etans, se realizeaza o presiune crescuta a oxigenului si atunci oxigenarea tesutului nu e doar pe cale sangvina, ci si respiratorie, si oxigenul patrunde in tesut, in tegument, avand o concentratie mult mai mare fata de cea atmosferica", a spus prof. dr. Ioan Lascar.

Unitatea de Arsi de la Floreasca este prima dintr-o serie de cinci astfel de compartimente care vor fi realizate in centrele universitare din intreaga tara.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro