Satmarenii care au copii de vârsta gradinitei trebuie sa plateasca începând din acest an analizele de laborator impuse de Ministerul Sanatatii pentru frecventarea comunitatii de catre prescolari. Analizele de laborator obligatorii sunt exudatul faringian (pentru depistarea bacteriei Streptococ de grup A) si examenul coproparazitologic (pentru depistarea  oualor de paraziti precum viermii Ascaris, Oxiur etc. si lamblii).

Potrivit directoarei Directiei de Satatate Publica Satu Mare, Dorina Dragos Guran, costul pentru fiecare investigatie este 12 lei si se achita de catre parinti la laboratoarele unde sunt efectuate analizele. În Satu Mare, la cele 14 gradinite cu personalitate juridica, respectiv alte 11 arondate acestora, sunt înscrisi 3.654 copii pentru anul scolar 2013-2014.

Pâna în acest an, cele doua investigatii necesare pentru înscrierea copiilor la gradinita au fost efectuate gratuit, iar directoarea Dorina Dragos Duran explica modificarea survenita prin decizia Ministerului Sanatatii de-a nu mai aloca fonduri în acest scop pentru programul de supraveghere a bolilor transmisibile.

Controversa intervine din faptul ca ambele analize, precum si celelalte investigatii medicale si de laborator sunt gratuite pentru copii.  Atâta doar ca începând cu acest an, la fel ca în cazul pacientilor adulti, dupa ce-si epuizeaza în primele zile ale lunii fondurile alocate pentru gratuitati, laboratoarele prefera sa amâne si copiii de la o luna la alta, sau, daca parintii sunt contrânsi ca în cazul înscrierilor la gradinita, sa achite pe loc cel putin 24 lei pentru un copil.

 

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro