Una din trei femei nu este mulţumită de felul cum arată. Efectele nu se văd doar asupra lor, ci şi asupra copiilor, în cazul celor care sunt deja mame. Aceştia pot deveni adulţi fără încredere în forţele proprii.
Româncele se confruntă cu cel mai scăzut nivel al stimei de sine din Europa, arată studii recente.
„Foarte multe mesaje pe care femeile şi le trimit sunt că nu arată suficient de bine, că sunt poate prea grase, poate prea slabe, nu au culoarea de păr dorită sau nu au coafura dorită”, spune Monica Burcea, psihoterapeut.
Asta şi din cauza vedetelor şi a fotomodelelor care apar în reviste şi au un corp perfect. Pe termen lung, stima de sine scăzută creşte riscul depresiei, spun psihologii. Mai mult, această atitudine va afecta şi dezvoltarea copiilor.
„Dacă mama se uită în oglindă şi zâmbeşte, e multumită de ce vede, şi fetiţa ulterior îi va imita comportamentul. Dacă mama se uită şi oftează sau nu e multumită, şi fetiţa va creşte cu aceeaşi idee despre relaţia cu oglinda”, mai spune psihoterapeutul Monica Burcea.
Aşadar, părinţii ar trebui să fie foarte atenţi la comportamentul lor, pentru că cei mici îi imită.
„De asemenea, avem nevoie să ne validăm copiii, să le spunem că sunt frumoşi, sunt sănătoşi, să punem accent şi pe calităţile sufleteşti, nu numai pe notele luate la şcoală, pe interacţiunea cu societatea”, mai spune psihoterapeutul.
Astfel, copiii vor deveni adulţi siguri pe ei şi vor putea să îşi atingă mai uşor obiectivele.