Norme Coca 2023 - 2024

Potrivit unei legi adoptate zilele acestea de Camera Deputatilor, angajatorii vor fi obligati sa le acorde o zi libera in acest sens, angajatilor cu copii, insa plata acesteia le va fi taiata din salariu.

 

camera deputatilorIn contextul implementarii, incepand cu data de 1 iunie, a Pachetului de servicii medicale de baza si a Contractului-cadru, deputatii au adoptat zilele acestea o lege menita a veni in sprijinul angajatilor care au copii si trebuie sa se prezinte cu acestia la controalele medicale periodice. Conform proiectului de lege adoptat, angajatorii vor fi obligati sa le acorde angajatilor o zi libera pe an pentru ca acestia sa poata merge cu copiii la medic, parintii care au trei sau mai multi copii putand beneficia de doua zile in acest scop, acordate consecutiv sau in perioade diferite, in functie de cum va decide angajatorul.

 

pediatruLegea se refera in egala masura atat la parintii copiilor cat si la reprezentantii legali ai acestora, care vor beneficia de aceleasi drepturi. Ziua libera se va acorda la solicitarea unuia dintre parinti sau a reprezentantului legal al copiilor, cererea in acest sens trebuind sa fie depusa cu 15 zile inainte de data solicitata. De asemenea, dupa ce vor beneficia de ziua libera acordata de angajator, parintii trebuie sa ii prezinte acestuia documente jutificative, constand intr-o adeverinta emisa de medic din care sa rezulte ca la data respectiva a fost efectuat controlul medical pentru care s-a solicitat ziua libera.

 

pediatruAngajatorii vor fi obligaţi sa acorde ziua lucratoare libera pentru ingrijirea sanatatii copilului, prevederile legii aplicandu-se atat angajatorilor publici, cat si celor privati. Angajatorii nu vor fi insa obligati sa plateasca ziua respectiva, asa ca parintii care vor beneficia de acest drept trebuie sa stie ca in luna respectiva, din salariu le va fi retinuta suma cu care ar fi fos platiti in ziua respectiva.

Intrucat Camera Deputatilor si-a dat acordul pentru acest proiect de lege, ca for decizional, urmeaza ca in cateva zile legea sa fie promulgata si publicata in Monitorul Oficial, putand intra in vigoare chiar din cursul acestei luni.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro