Alexandru NECULA

• accidentul rutier soldat cu cinci morţi, care a îngrozit întreaga ţară, petrecut, luni dimineaţă, în Brăila, a intrat şi în atenţia parlamentarilor noştri • pornind de la cazul şoferului care suferea de epilepsie, dar care şi-a ascuns boala, deputaţii şi senatorii brăileni se gândesc la posibile soluţii legislative pentru a evita astfel de tragedii • controale medicale mai dese pentru şoferi, revizii ale automobilelor sau respectarea cu stricteţe a normelor în vigoare, sunt câteva dintre propunerile aleşilor.

Deputatul social-democrat Marian Dragomir a afirmat că din punctul său de vedere legislaţia este destul de clară, doar că trebuie respectată cu stricteţe şi a făcut trimitere la Ordinul Ministerului Sănătăţii 1162/2010, în care se vorbeşte despre gestionarea cazurilor de afecţiuni neurologice, printre care şi epilepsia. "Nu vreau să ne grăbim cu declaraţii şi măsuri politicianiste acum, după tragedie, înainte de a cunoaşte toate aspectele ce au condus la această situaţie. Consider că trebuie să aşteptăm rezultatele cercetării penale şi apoi vom vedea dacă pacientul a ascuns afecţiunea de care suferea pentru a-şi păstra permisul de conducere sau mai sunt şi alte aspecte care au fost neglijate. Legislaţia prevede obligativitatea medicului specialist de a anunţa medicul de familie şi apoi instituţiile care trebuiau să ia măsuri pentru retragerea dreptului de a conduce pe drumurile publice. Legislaţia prevede lista afecţiunilor care se comunică instituţiilor statului pentru a se lua măsuri clare. Ancheta deschisă în acest caz va preciza dacă persoana respectivă se afla sub tratament, de cât timp, dacă medicul specialist a făcut informările obligatorii, dacă medicul de familie ştia, şi apoi vom vedea cine şi cum a greşit. Tot legislaţia prevede şi sancţiuni foarte clare pentru neîndeplinirea acestor obligaţii", a declarat Dragomir ...citeste mai departe.

 

CITESTE DESPRE ACEST SUBIECT

CINE si in ce directie trebuie anuntata o afectiune care nu este compatibila cu dreptul de a conduce un autoturism in Romania.

Cine trebuia sa anunte boala de epilepsie a celui ce a provovocat accidentul mortal ? Vid legislativ?

Ordinul 1162 din 31 august 2010 (Ordinul 1162/2010) pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

 

.

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro