O substanţă chimică numită triclosan, aflată în compoziţia popularei paste de dinţi Colgate Total, a fost asociată cu dezvoltarea celulelor canceroase şi dereglările hormonale, în urma unor teste pe animale
Autorităţile responsabile de controlul bunurilor de larg consum din Statele Unite verifică în această perioadă dacă folosirea triclosanului la fabricarea săpunului, a tocătoarelor şi jucăriilor este sigură pentru sănătatea publică. Companiile producătoare au decis să le retragă treptat din circulaţie aceste produse. Statul american Minnesota a votat în luna mai interzicerea triclosanului în mai multe produse, scrie Bloomberg News.
Totuşi, milioane oameni din lumea întreagă intră în contact cu triclosanul în fiecare zi, prin intermediul unei paste de dinţi cu vânzări spectaculoase, care foloseşte substanţa ca ingredient antibacterial contra bolilor gingiilor - Colgate Total.
Colgate da asigurari
„Total“ este un produs sigur, asigură reprezentanţii brandului Colgate, citând rigurosul proces al Food and Drug Administration (FDA) - Agenţia americană pentru Siguranţa Alimentelor şi Medicamentelor - care a dus la aprobarea comercializării acestui tip de pastă de dinţi în anul 1997.
O analiză mai atentă a acelui proces de autorizare a scos la iveală faptul că unele dintre datele ştiinţifice avansate de Colgate pentru a garanta siguranţa folosirii triclosanului în pasta de dinţi nu erau foarte clare, iar marele public nu a avut acces la dosar până în acest an.
Dosarul prin care Colgate solicita aprobarea comercializării pastei „Total“ cuprindea 35 de pagini care descriau studiile toxicologice despre triclosan, pe care FDA nu le-a dat publicităţii. Agenţia a publicat paginile respective la începutul anului 2014, ca răspun la un proces privind dreptul la libera informare a cetăţenilor (Freedom of Information Act).
Mai târziu, în urma solicitărilor Bloomberg News, FDA a publicat acele pagini pe site-ul oficial.
Documentele în cauză dezvăluie că Guvernul american se bazează pe studii ştiinţifice realizate de companii pentru a arăta că anumite produse sunt sigure şi eficiente. Asta deşi se consideră că Statele Unite deţine unul dintre cele mai dure procese de reglementare - aprobarea de FDA a unui nou medicament.
Aceste pagini date publicităţii, precum şi rezultatele unui nou studiu despre triclosan, i-au făcut pe jurnaliştii de la Bloomberg să se întrebe dacă FDA a folosit procedurile potrivite atunci când a aprobat comercializarea pastei de dinţi Colgate Total, în urmă cu 17 ani, şi dacă aprobarea acestui produs rămâne valabile, având în vedere noile descoperiri.
Anchetă Bloomberg
Ancheta realizată de Bloomberg arată că dosarul de aprobare a cuprins studii care raportau malformaţii osoase la fetuşii de şoareci şi şobolani, iar Colgate a afirmat că acele studii nu erau relevante. Privite prin prisma ştiinţei actuale, asemenea malformaţii sunt un semnal al faptului că triclosanul întrerupe funcţionarea sistemului endocrin şi afectează funcţionarea hormonală, potrivit celor trei ceretători rugaţi să analizeze cele 35 de pagini.
O parte din acele studii au fost realizate în laboratoarele Ciba-Geigy, primul producător de triclosan, un predecesor al actualului producător principal de triclosan din lume, BASF SE.
Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi în legătură cu expunerea pe termen lung a populaţiei la această substanţă, care a fost detectată în urina a 75% dintre cei 2.517 americani testaţi, inclusiv copii, potrivit unui studiu publicat în 2003 de CDC.
Triclosanul este înrudit cu triclocarban, o substanţă chimică detectată în 90% din probele prelevate de la suprafaţa apei din Marile Lacuri americane şi în multe specii de peşti. Alte studii au asociat triclosanul cu scăderea fertilităţii la şoareci şi cu afectarea funcţiilor musculare. Anul trecut, un alt studiu realizat tot pe şoareci a sugerat o scădere a calităţii spermei şi o modificare a structuri spermatozoizilor.
Deşi a continuat să afirme că brandul Colgate Total, care în compoziţie triclosan, este sigur, în 2011, compania a înlocuit substanţa chimică din săpunul său lichid Softsoap şi detergentul lichid pentru vase Palmolive, motivând decizia prin schimbarea preferinţelor consumatorilor şi a unui conţinut îmbunătăţit.
Colgate Total, lansat în 100 de ţări
Companiei Colgate i-au luat 10 ani şi 38 miliarde de dolari pentru a dezvolta brandul Colgate Total. Introdus pe piaţă în 1992, produsul a fost lansat în aproape 100 de ţări înainte de a obţine aprobarea autorităţilor americane.
În 2010, Uniunea Europeana a interzis folosirea triclosanului în materiale care vin în contact cu mâncarea.
Compania Colgate-Palmolive este prezentă pe piaţa locală din 1992 şi are un portofoliu ce cuprinde mărci locale şi internaţionale: Colgate, Lady Speed Stick, Mennen Speed Stick, Palmolive, Axion, Ajax, Protex, Super Cristal, Norvea şi D'Amaris.