O pastilă care conţine flavonoizi din cacao, "ingredientele sănătoase" din ciocolata neagră, va fi supusă testelor clinice în Statele Unite ale Americii, pentru a se stabili dacă poate preveni infarctul şi accidentele vasculare.

Cercetătorii vor înscrie în acest program 18.000 de bărbaţi şi femei din Statele Unite, pentru a testa pastilele care conţin mai mulţi nutrienţi benefici decât cantitatea normală regăsită în ciocolată.

Aceştia şi-au propus să stabilească beneficiile pentru sănătate pe care le-ar putea avea ciocolata, din a cărei compoziţie au fost eliminate zahărul şi grăsimile, a afirmat JoAnn Manson, medic la Brigham and Women's Hospital din Boston.

Acesta va fi primul studiu mai amplu despre flavonoizii din cacao, care, în studii anterioare, de dimensiuni mai mici, au avut efecte benefice demonstrate asupra presiunii arteriale, colesterolului, metabolizării insulinei, sănătăţii arteriale şi asupra altor factori asociaţi cu funcţionarea inimii.

Flavonoizii sunt compuşi naturali care se regăsesc în alimente precum fructe şi legume, iar cei din cacao conţin o combinaţie unică de nutrienţi, prezenţi numai în boabele de cacao.

Cercetări anterioare au susţinut prezenţa acestor beneficii, dar la teste au participat doar bărbaţi în vârstă, cu o stare bună de sănătate. Cu acest studiu, cercetătorii doresc să stabilească dacă suplimentele alimentare de acest tip pot reduce riscul de cancer pentru un segment mai larg al populaţiei.

"Aceşti flavonoizi cu proprietăţi protectoare nu se găsesc în majoritatea dulciurilor de pe piaţă. Flavonoizii din cacao sunt adesea distruşi în urma procesării (boabelor de cacao, n.r.)", a declarat JoAnn Manson, care va coordona studiul.
Participanţii vor primi pastile placebo sau câte două capsule pe zi cu flavonoizi din cacao, timp de patru ani. Nici participanţii, nici coordonatorii studiului nu vor şti ce pastile vor lua în timpul studiului. Capsulele cu flavonoizi nu au niciun gust, a afirmat JoAnn Manson.

În a doua parte a studiului, participanţii vor primi pastile placebo sau multivitamine zilnice, care conţin o mare varietate de nutrienţi.

Participanţii vor fi selectaţi din rândul celor care iau parte deja la studiile existente, ceea ce va permite cercetării să înainteze mai rapid, deşi pot fi acceptate şi persoane interesate exclusiv de acest subiect.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro