Norme Coca 2023 - 2024

Nouă persoane suspectate că s-au jucat cu vieţile unor oameni bolnavi şi disperaţi au fost reţinute pentru 24 de ore, în noaptea de miercuri spre joi. Printre suspecţii în dosarul medicamentelor contrafacute sunt şi farmacişti. Procurorii vor cere joi arestarea preventivă a celor nouă pentru 30 de zile. Învinuiţii făceau parte dintr-o reţea care aducea în România pastile şi tratamente contrafăcute din alte ţări şi le distribuia printr-un lanţ propriu de farmacii. Suspecţii ar fi vândut apă în loc de citostatice şi medicamente total inutile bolnavilor cronic, în special pacienţilor cu hepatită, cancer şi diabet. Tratamentele erau decontate de stat, iar paguba însumează milioane de euro. Toate medicamentele contrafăcute găsite au fost confiscate.

Pe lista medicamentelor contrafăcute se află cele mai folosite în boli grave cancer, hepatită sau diabet (mabthera, avastin ori pegasys). Falsurile, făcute în laboratoare din Bulgaria, Turcia, Cipru şi Grecia erau aduse pe piaţa din România şi chiar din Marea Britanie şi Germania. Erau vândute la aproape jumătate din preţul pieţii. Grav este faptul că boala se poate agrava, din cauza calităţii medicamentului.

Fenomenul e îngrijorător, aşa că s-au verificat multe farmacii dar şi depozite de medicamente. Prin comercializarea acestor medicamente s-a adus şi un prejudiciu de milioane de euro bugetului de stat. Anchetatorii vorbesc şi de spălare de bani de 5 milioane de euro.

Toate medicamentele contrafăcute găsite au fost confiscate.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro