Magistraţii Judecătoriei Iaşi au respins cererea medicului medicului pediatru Floreta Bianu, de la Spitalul Dimitrie Castroianu Huşi, de anulare a amenzii aplicate de Ministerul Sănătăţii în urma anchetei dispuse după moartea unei fetiţe de 4 ani la scurt timp după internare.

Judecătorii au considerat neîntemeiată plângerea pediatrului din Huşi, acuzat de Ministerul Sănătăţii că nu a ştiut să gestioneze o urgenţă medicală, fapt ce a dus la decesul fetiţei diagnosticată la internare cu larigită. Procesul a fost strămutat de la Judecătoria Huşi, la cea din Iaşi, la cererea medicului care s-a temut că instanţa din oraşul natal ar putea fi influenţată de presiunea publică. În noaptea de 4/5 octombrie 2014, o fetiţă de 4 ani dintr-un sat din apropiere de Huşi a murit la 40 de minute după internare. Copila nu era cunoscută cu antecedente medicale, de altfel până la acea vârstă nici nu a luat vreodată antibiotic.

În urma anchetei dispuse de Ministerul Sănătăţii a ieşit la iveală faptul că în acest caz au fost încălcate protocoalele privind gestionarea cazurilor de urgenţă. “ Medicul pediatru, deşi a considerat cazul ca fiind de maximă urgenţă, nu a solicitat colaborarea în timp util cu nici un alt medic aflat în gardă la momentul respectiv.  Nu s-au  respectat protocoalele de diagnostic şi tratament”, au afirmat reprezentanţii Ministerului Sănătăţiila finalul controlului.  

Concluziile anchetei arată că şi conducerea spitalului a acceptat disfuncţionalitatea din circuitul urgenţelor pediatrice, neimplicându-se  în rezolvarea conflictelor dintre medici. Ca urmare a neregulilor constatate, comisia de control a dispus aplicarea mai multor amenzi, cuprinse între 500 şi 25.000 lei. Deşi considerat principalul vinovat de producerea tragediei, medicul Floreta Bianu a scăpat cu o amendă în cuantum de 2000 de lei.  

Cea mai mare amendă a fost aplicată  Spitalul Municipal Huşi, în cuantum de 25.000 lei, pentru nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind procedura de preluare şi internare a cazurilor de urgenţă

Pe lângă ancheta dispusă de Ministerul Sănătăţii, moartea fetiţei de 4 ani a fost analizată şi de comisia de monitorizare şi competenţă prefesională pentru cazurile de malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui. Veridictul specialiştilor este fără echivoc: malpraxis.

Medicii care fac parte din comisia de malpraxis a DSP spun că evoluţia fulminantă a bolii a fost posibilă tocmai din cauza medicului care a preluat fetiţa la internare, pediatru Floreta Bianu, care a tratat cazul cu superficialitate.

Medicii din comisie au analizat în amănunt cum a fost tratată fetiţa de la internare până la momentul decesului. Concluzia specialiştilor  a fost că fetiţa ar fi trebuit să fie dusă la compartimentul de primiri urgenţe a spitalului şi nu direct în secţia de pediatrie, aşa cum s-a întâmplat. Potrivit raportului, întocmit de specialişti, un medicul urgentist, după o examinare rapidă şi-ar fi dat seama că este un caz grav şi ar fi solicitat terapia mobilă intensivă, iar, între timp urgentistul împreună cu un medic ORL sau chirurg să asigure o cale de respiraţie sigură pentru fetiţă. Floreta Bianu a contestat şi verdictul dat de comisia de malpraxis, din cadrul DSP Vaslui, procesul aflându-se tot pe rolul Judecătoriei Iaşi. 

In paralel, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi au deschis dosar pentru ucidere din culpă, în cauză fiind dispuse mai multe expertize

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro