Norme Coca 2023 - 2024

Pediculoza de corp este cauzată de păduchii de corp care sunt insecte parazite ce trăiesc pe haine și lenjeria de pat folosită de către persoane infestate. Păduchii își depun frecvent ouăle pe sau în apropierea cusăturilor de îmbrăcăminte. Paduchii sunt organisme care trebuie să se hrănească cu sânge și, de obicei se deplasează numai pe piele pentru a se hrăni. Păduchii de corp există la nivel mondial și infestează oameni de toate rasele.

Cauzele apariției infestării cu păduchi de corp

Infestarea cu păduchi de corp apare în general la persoanele care trăiesc în condiții de aglomerare și igienă precară, care nu au acces la baie regulat și haine curate, cum ar fi:

• Persoanele fără adăpost

• Refugiați

• Supraviețuitorii de război sau de dezastre naturale

Infestarea cu păduchi de corp se poate răspândi rapid în astfel de condiții și afectează toate persoanele, indiferent de rasă. Păduchii de corp sunt răspândiți prin contact direct cu o persoană care are păduchi sau prin contact cu obiecte infectate, cum ar fi haine, pături, lenjerie de pat sau prosoape.

De asemenea, paduchii de corp pot transmite diferite boli. De exemplu, epidemiile de tifos au fost cauzate de păduchii de corp. Aceste situații se petrec de obicei, în zonele în care schimbările climatice, sărăcia, obiceiurile sociale sau de război și revoltele sociale previn spălarea hainelor.

Simptomele infestării cu păduchi de corp

Mâncărimi intense și erupții cutanate provocate de o reacție alergică la mușcăturile de păduchi sunt cele mai comune simptome ale infestării cu păduchi de corp. Mâncărimile intense duc la scărpinare și provoacă răni și infecții bacteriene secundare ale pielii. Când infestarea cu păduchi de corp durează prea mult, zonele mușcate puternic devin îngroșate și întunecate. Această afecțiune se numește "boala vagabondului".

Tratament pentru infestarea cu păduchi de corp

O infestare cu păduchi de corp este tratată prin îmbunătățirea igienii personale a persoanei infestate, inclusiv asigurarea unei schimbări regulate (cel puțin săptămânal) cu haine curate. Îmbrăcămintea, lenjeria de pat și prosoapele utilizate de persoana infestată trebuie spălate cu apă fierbinte și uscate la uscător utilizând ciclul fierbinte. Uneori persoana infestata este de asemenea tratată cu un medicament care poate omorî păduchii, însă se recurge la medicamente în cazuri extreme.

 

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro