Oamenii străzii sunt clienţi fideli ai Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, de la Palazu. Majoritatea nu au niciun fel de acte, iar costurile internării sunt suportate de spital, creându-se, astfel, un gol în buget. O altă categorie o reprezintă deţinătorii certificatelor de handicap, care ajung să fie tratați de medicii psihiatrii din alte oraşe datorită gratuităţii pe CFR.

O parte dintre oamenii străzii au probleme psihice. De multe ori îi vedem hălăduind murdari, cu priviri fixe, închişi în lumea lor şi vorbind cu persoane imaginare, cu care ori se ceartă ori râd. Dar în momente de criză devin furioşi, agresivi chiar, aruncând cu obiecte, zbierând şi urlând. Constituie un pericol pentru trecători, în special pentru copiii aflaţi în preajmă şi sunt luaţi, de multe ori opunând rezistenţă, de oamenii legii şi duşi la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgență (S.C.J.U.) Constanţa, de la Palazu. Unde nu pot rămâne mai mult de două zile, din cauza deficitelor de paturi, de medicamente, de personal.

Chiar dacă nu au actele necesare, sunt internaţi, iar costurile spitalizării nu sunt decontate. Astfel, acestea sunt suportate de spital, creându-se un deficit financiar. „ Acest lucru este valabil pentru toţi pacienţii. Secţia este arhiplină. Nu-i putem ţine mai mult de două zile, cât durează tratamentul, după care îi externăm. În fiecare judeţ nu sunt mai mult de 10.000 de paturi, când necesarul este de cel puţin 20.000. Problema principală cu aceste persoane este aceea că nu au nici măcar cărţi de identitate, ce să mai vorbim de card de sănătate, adeverinţă de salariat sau cupon de pensie. Iar internările acum nu pot fi făcute decât în baza acestora. Aşa că tratamentul pentru aceşti oameni nu este decontat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, creându-se un gol în buget, iar secţie de psihiatrie ajunge să fie considerată o gaură neagră din punct de vedere financiar“, ne-a declarat dr. Diana Cârjaliu, şeful Secţiei de Psihiatrie a S.C.J.U. Constanţa, de la Palazu.

Pacienţii migrează dintr-un oraş în altul

O altă categorie de persoane ajunse în secţia de psihiatrie au certificat de handicap. Acest lucru le permite să călătorească gratuit cu trenul, spre orice destinaţie din România. Odată ajunşi în altă localitate sunt preluaţi de pe străzi şi internaţi în alte secţii de psihiatrie, ale altor spitale. În felul acesta ei ajung să fie cunoscuţi și tratați de medici psihiatrii din întreaga ţară. Dar nu rămân prea mult în acel oraş. Se întorc în urbea unde s-au obişnuit, unde au crescut sau au venit de mici. „ Unele persoane, o mare parte dintre ei rromi, au certificat de handicap şi implicit gratuitate la CFR. Din cauza bolii, încep să vagabondeze. Nu trebuie să aibă un motiv anume. Pur şi simplu se urcă în tren şi coboară unde li se năzare. Acolo sunt preluaţi de poliţie şi internaţi în secţiile de psihiatrie din spitalele respective, după care se întorc la noi. Cam acesta este ciclul“, a completat dr. Diana Cârjaliu.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro