Ministrul Muncii, Rovana Plumb, şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, au semnat ordinul comun privind aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap, la Palatul Victoria.

Declaraţii Rovana Plumb, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice:

- Prin decizia pe care am luat-o astăzi includem în gradul de handicap persoanele care suferă de hemiplegie, hemipareză, în urma unui accident vascular, cei care sufără de hemofilie, boli degenerative cum ar fi coxartroza cât şi cei care suferă de boli deosebit de grave.

- Prin acest proiect de lege, persoanele cu handicap permanent nu se vor mai prezenta la comisie decât dacă aceştia solicită.

- indemnizaţia pentru persoanele încadrate în gradul de handicap este de 234 iar cei care însoţesc persoanele - începând de la salariul minim pe economie.

Declaraţii Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţi:

- Salut această decizie.

- Este vorba despre cei care au suferit un accident vascular grav, bolile degenerative, inclusiv bolile genetice - miasteniile,  afecțiuni articulare degenerative, tumorile osoase,  etc. În sfârsit România aplică criteriile Organizației Mondiale a Sănătății care ne recomanda de foarte mult timp acest lucru.

Ca şi număr ne adresăm unei categorii de 70.000 de pacienţi

Astăzi este o zi specială pentru domeniul Sănătaţii. Pe ordinea de zi a şedinţei de guvern se află o hotărâre privind accesul către noi molecule, pentru boli rare, boli foarte grave, cancere, care vor putea ajunge la pacienți imediat după publicarea în Monitorul Oficial. După şase ani de aşteptare şi practic de la sfârșitul lunii acesteia, pacienţii care nu aveau alternativă terapeutică în România vor avea acces la moleculele noi, cele la care au acces pacienții din UE.

- Există şi hotărârea de guvern privind pachetul de bază

- Întrebat cum va face face faţă sistemul, ministrul Sănătăţii a declarat că un prim pas va fi făcut astăzi prin cele 17 medicamente noi, fără de care pacienţii nu aveau acces la tratament. Urmând ca pentru restul moleculelor noi să fie  demarată procedura în săptămânile viitoare în ceea ce priveşte procedura de lucru şi ordinea de stabilire a criteriilor.

Nicolae Bănicioiu Ministrul Sănătăţii şi Rovana Plumb, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, au semnat ordinul comun pentru aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap.

Prin modificarea ordinului nr. 762/1992/2007 este posibilă încadrarea persoanelor cu accident vascular sever în grad de handicap grav, cu asistent personal, în funcţie de rezultatul evaluării complexe, informează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat

Sursa

 

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro