Legea prevede ca anumite categorii de persoane in varsta pot sa beneficieze de asistenta sociala de la stat. Acest drept se stabileste in raport cu situatia sociomedicala si cu resursele economice de care dispun respectivele persoane.

Sunt considerate varstnice persoanele care au implinit varsta legala de pensionare, iar asistenta sociala de care pot beneficia acestea se face prin servicii si prestatii sociale, conform Legii 17/2000. Dreptul la asistenta este stabilit in raport cu situatia sociomedicalasi cu resursele economice ale persoanelor varstnice.

Concret, de asistenta sociala se pot bucura persoanele varstnice care se afla in una dintre situatiile urmatoare:

  • nu au familie sau nu se afla in intretinerea unei/unor persoane obligate la aceasta;
  • nu au locuinta si nici posibilitatea sa-si asigure conditii de locuit pe baza propriilor resurse;
  • nu realizeaza venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea ingrijirii necesare;
  • nu se pot gospodari singure sau au nevoie de ingrijire specializata;
  • nu-si pot asigura nevoile sociomedicale din cauza bolii ori a starii fizice/psihice.

Atentie! Legea prevede ca persoanele in varsta care se bucura de asistenta sociala au dreptul si la alte forme de protectie sociala.

Unde se adreseaza solicitarile si care sunt serviciile oferite

Cererile se adreseaza primariilor, iar dreptul la servicii se stabileste in urma unei anchete sociale la domiciliul solicitantilor.

"Pentru a beneficia de serviciile de asistenta si ingrijire furnizate de un centru public, rezidential sau de zi, pentru persoane varstnice ori la domiciliul dumneavoastra, este necesar sa va adresati cu o cerere primariei localitatii in a carei raza teritoriala aveti domiciliul", explica reprezentantii Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice intr-un document postat pe site-ul propriu.

Serviciile pentru persoanele in varsta se fac cu consimtamantul acestora, potrivit Legii 17/2000, si constau in ingrijirea temporara/permanenta la domiciliu ori intr-un camin sau in ingrijirea in centre de zi, cluburi pentru varstnici, case de ingrijire temporara, apartamente si locuinte sociale.

In cazul in care consimtamantul nu poate fi obtinut din cauza starii de sanatate a persoanei varstnice, decizia de acordare a serviciilor este luata de serviciul social al consiliului local sau de directia de asistenta sociala din cadrul directiilor de munca, solidaritate sociala si familie."Decizia se ia (...) pe baza anchetei sociale si a recomandarilor medicale facute de medicul de familie, prin consultarea si a medicului specialist, cu acceptul rudelor de gradul I ale persoanei respective sau, in lipsa acestora, cu acceptul unui alt membru de familie", este precizat in actul normativ.

Serviciile asigurate la domiciliul persoanelor varstnice includ:

  • servicii sociale de ingrijire, de prevenire a marginalizarii sociale si de sprijinire pentru reintegrarea sociala, consiliere juridica si administrativa, sprijin pentru plata unor servicii si obligatii, ingrijirea locuintei si gospodariei, ajutor pentru menaj, gatirea mancarii;
  • servicii sociomedicale privind ajutorul pentru realizarea igienei personale, readaptarea capacitatilor fizice si psihice, adaptarea locuintei la nevoile persoanei varstnice si antrenarea la activitati economice, sociale si culturale, dar si ingrijirea temporara in centre de zi, aziluri de noapte sau alte centre specializate;
  • servicii medicale precum consultatiile si ingrijirile medicale la domiciliu sau in institutii de sanatate, consultatii si ingrijiri stomatologice, administrarea de medicamente, acordarea de materiale sanitare si de dispozitive medicale.

In ceea ce priveste serviciile asigurate in camine, acestea includ:

  • servicii sociale care constau in ajutor pentru menaj, consiliere juridica si administrativa, prevenirea marginalizarii sociale si reintegrarea sociala;
  • servicii sociomedicale care constau in ajutor pentru mentinerea/readaptarea capacitatilor fizice ori intelectuale, asigurarea unor programe de ergoterapie, sprijin pentru realizarea igienei corporale;
  • servicii medicale care constau in consultatii si tratamente la cabinetul medical, in institutii medicale de profil sau la patul persoanei; servicii de ingrijire-infirmerie; asigurarea medicamentelor; asigurarea cu dispozitive medicale; consultatii si ingrijiri stomatologice.

Contributia lunara datorata pentru servicii

Pentru serviciile la domiciliu, persoanele care au venituri suficiente trebuie sa plateasca o contributie lunara in functie de serviciile de care beneficiaza si veniturile obtinute. Insa cele care nu obtin venituri sau obtin venituri insuficiente beneficiaza de asistenta sociala fara plata contributiei.

"In cazul in care nu aveti venituri ori dispuneti de venituri de cinci ori mai mici decat nivelul venitului net lunar luat in calcul la stabilirea ajutorului social pentru o persoana singura, serviciile sociale si socio-medicale furnizate la domiciliul dumneavoastra se asigura fara plata contributiei. In cazul in care realizati venituri peste nivelul mentionat, datorati o contributie ce se stabileste in functie de serviciile de care beneficiati si veniturile dumneavoastra, fara a se depasi costul acestora stabilit de catre consiliul local", noteaza reprezentantii Ministerului Muncii.

Pentru serviciile din camine, persoanele care au venituri suficiente trebuie sa plateasca o contributie lunara al carei cuantum poate ajunge pana la 60% din valoarea veniturilor personale lunare, insa fara a se depasi costul mediu lunar de intretinere aprobat pentru fiecare camin, mai noteaza sursa citata. "Daca contributia lunara de intretinere de pana la 60% din valoarea veniturilor personale lunare nu acopera valoarea integrala a contributiei lunare de intretinere, diferenta se plateste de catre sustinatorii legali ai persoanelor varstnice ingrijite in camine, daca realizeaza venit lunar, pe membru de familie, in cuantum mai mare de 600 de lei."

Totodata, prin intermediul unui angajament de plata, sustinatorii legali au la dispozitie si varianta de a acoperi integral contributia lunara datorata.

La fel ca in cazul serviciilor la domiciliu, daca persoana in varsta n-are venituri si nici sustinatori legali, serviciile sunt asigurate fara plata contributiei. Iar daca veniturile persoanei varstnice sau ale sustinatorilor legali sunt insuficiente, cuantumul contributiei lunare datorate se stabileste de catre consiliul local/judetean.

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro