Norme Coca 2023 - 2024

„Marşul tăcerii” a fost organizat pe traseul Guvernul României – Parlament. Fiind un marş al tăcerii, protestatarii au afişat pancarte cu mesaje precum: „Eu vă tratez cu FMI-ul”, „Vreau să lucrez în România”, „Sunt medic român şi îmi pasă”, „Nu mai vreau să tac”, „6% din PIB la sănătate”.

“Faptul ca peste 10.000 de profesionisti din sanatate au venit din toate colturile tarii, manifestand un sentiment de comuniune si solidaritate arata ca mesajul privind demnitatea, libertatea si respectul intr-un sistem de sanatate reconstruit era mesajul pe care il asteptau. Prin acest mars, Coalitia s-a consolidat si a dovedit forta pe care o are. Forta ideilor este deasupra dezinformarilor”, a declarant prof. dr. Vasile

1 2

Marşul a fost organizat de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate, organizaţie care militează pentru obţinerea a minimum 6% din PIB pentru sistemul sanitar, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat; o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate (creşterea salarizării), dublarea salariilor medicilor rezidenţi, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrare profesioniştilor de către autorităţi; organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii promte şi de calitate pentru pacienţi; consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Marşul tăcerii este organizat după ce la sfărşitul lunii septembrie, timp de 10 zile a fost pichetat Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Finante si a organizat o greva japoneza de trei zile. În urma acestor pichetări, au început negocieri cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii, negocieri care sunt în curs de desfăşurare. Oficialii au făcut mai multe promisiuni de rezolvare a solicitărilor, însă, până în prezent, nu au fost concretizate.

Din Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate fac parte: Colegiul Medicilor din România, Federația SANITAS, Colegiul Medicilor Dentiști din România, Colegiul Farmaciştilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Ordinul Asistentilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi Chimiştilor din România, Federaţia Sindicatelor Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino", Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Federatia Asociaţiilor Studenţilor la Medicină, Societatea Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri, Asociaţia Serviciilor de Ambulanţa din România, Asociaţia Naţională a Farmaciştilor de Spital din România.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro