Aproximativ 80 de medici din judeţul Bihor şi mai multe sute de pacienţi ai acestora, pensionari, au fost puşi de conducerea Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate la plata a 73.000 lei.

Decizia s-a dispus după ce un raport al Curţii de Conturi a constatat că medicii au eliberat reţete unor pensionari care şi-au declarat venituri sub 700 lei, beneficiind astfel de compensări de preţuri necuvenite la cumpărarea de medicamente.

„La nivelul judeţului Bihor au fost sesizate de Curtea de Conturi 250 de cazuri de acest fel  CAS Bihor a făcut notificări către medicii de familie şi am ajuns la concluzia că în total se confirmă 110 cazuri, dintre care 30 de medici de familie ne-au adus dovada declaraţiilor pe propria răspundere făcute de pensionarii în cauză”, a anunţat şeful CAS Bihor, dr. Ionuţ Gheorghe, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi.

Conform legii, pensionarii care au venituri sub 700 de lei beneficiază de o compensare de  90% pentru achiziţionarea medicamentelor, în vreme ce restul primesc reţete compensate de 40%. Pentru a beneficia de acest tip de compensare, pensionarii trebuie să prezinte medicului de familie o reţetă pe proprie răspundere, dar şi cuponul de pensie.

În total, CAS Bihor a avut de recuperat 73.000 de lei, sume provenite fie din faptul că pensionarii au beneficiat nelegal de reţete compensate cu 50% mai mult decât aveau dreptul, dar şi de pe urma reţetelor eliberate în timpul spitalizării, astfel că cei care au avut de plătit au fost nu doar medicii de familie sau pensionarii, în cazul celor care nu au putut dovedi că beneficiau aveau dreptul), ci şi medici specialişti din spitale.

„Pe persoană, media sumelor care au trebuit returnate variază de la câteva zeci de lei până la câteva sute de lei şi au fost deja recuperate”,  a precizat Ionuţ.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro