Lipsa de medici, determinată în principal de migraţia acestora, insuficienta finanţare a Sănătăţii şi legislaţia confuză, interpretabilă şi cu tendinţe de suprareglementare sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă la ora actuală sistemul de sănătate românesc, a semnalat Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România în cadrul şedinţei lunare.

Profesioniştii din Sănătate nu exclud reluarea în această toamnă a acţiunilor de protest, acest lucru urmând a fi analizat mai amănunţit în cursul lunii octombrie.

Din datele CMR rezultă că din 2008 şi până în prezent au plecat să lucreze în străinătate peste 15.000 de medici, iar în 2014, doar în primele şase luni, peste 1200 de medici au ales aceeaşi soluţie.     “Asistăm la o adevărată “deşertificare” a sistemului de sănătate românesc în condiţiile în care avem zone şi specialităţi în care lipsa medicilor este îngrijorătoare. Consiliul Naţional a constatat că, în ciuda faptului că au existat nenumărate discuţii, negocieri şi promisiuni în acest sens, nu s-a luat până în acest moment nicio măsură care să apere independenţa şi demnitatea medicilor”, se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor din România.

Anul acesta, după calculele profesioniştilor ar fi trebuit să intre în sistem aproximativ 6.000 de medici specialişti din care circa 2.000 – 2.200 medici de familie. Un simplu calcul arată că acest număr împărţit la totalul judeţelor (42), duce la o medie de 140 de medici pe judeţ, din care aproximativ 50 ar fi trebuit să fie medici de familie.

Din datele prezentate de preşedintele Patronatului Medicilor de Familie şi secretar al CMR Satu Mare, dr Vasile Blaga, în acest an, la Satu Mare s-au înscris în colegiu 10 –  15 medici noi, cu mult sub media preconizată şi a prevederilor europene. Însă se pare că nici în centrele universitare situaţia nu este mai optimistă, foarte mulţi medici părăsind ţara după finalizarea studiilor.

Pe de altă parte este semnalată birocraţia pusă în cârca medicilor de familie, care îi împiedică să îşi exercite profesia liberală în condiţii optime.

În cadrul reuniunii, Consiliul Naţional a adoptat o rezoluţie oprin care solicită< apărarea independenţei profesiei medicale> punerea în dezbatere publică a legii privind creşterea veniturilor medicului şi Legea malpraxisului> amnistie fiscală (similară cu cea aplicată altor categorii) pentru cabinetele medicale şi pentru centrele de permanenţă> finanţarea cu 6% din PIB a sistemului de sănătate.

“Solicităm Parlamentului să ia în discuţie în regim de urgenţă OUG 2/2014, retrimisă în Parlament de Preşedinţie, să respingă obiecţiile privitoare la Statutul medicului şi să o adopte în forma votată prima dată de parlamentari” precizează membrii Consiliului Naţional.

Referitor la amnistia fiscală, oficialii CN al Colegiul Medicilor din România sesizează faptul penalităţile pe care Curtea de Conturi le-a aplicat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru o serie de activităţi şi că aceasta le recuperează de la medici, chiar dacă aceştia nu au nicio vină.
Cât despre alocarea a 6% din PIB, cadrele medicale afirmă încă o dată că acest plafon constituie minimum pentru funcţionarea sistemului de sănătate.

“Consiliul Naţional acordă mandat preşedintelui CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae şi Biroului Executiv de a negocia aceste solicitări şi de a elabora un plan de acţiune pentru această toamnă, împreună cu partenerii din Coaliţia Profesioniştilor din sistemul de Sănătate. Planul de acţiune urmează să fie prezentat la şedinţa din luna octombrie” se mai arată în documentul citat.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro