Norme Coca 2023 - 2024

Vineri, 13 martie 2015, la numai o zi după sărbătoarea dedicată Zilei Mondiale a Rinichiului, medicii de familie din Tîrgu Mureș au avut ocazia de a afla cele mai noi informații legate de boala cronică de rinichi, într-o conferință interdisciplinară care a reunit nefrologi, cardiologi, diabetologi și medici specialiști în medicina internă.
Conferința de Management Medical Modern: Medicina de Familie și Nefrologia a fost organizată de Oameni și Companii, cu spriijnul Colegiului Medicilor Mureș și susținerea Partenerului Principal B.Braun Avitum. Tema ”Actualități în Boala Cronică de Rinichi” s-a bucurat de un real interes, peste 150 medici asistând la prezentările de specialitate.

Coordonatorul științific al conferinței, Conf. Dr. Adalbert SCHILLER a fost cel care a deschis lucrările evenimentului remarcând tocmai necesitatea unei abordări interdisciplinare a bolii cronice de rinichi(BCR), singura metodă care poate face cu adevărat diferența în lupta cu BCR.
Conf. Dr. Adalbert Schiller a vorbit despre ”Prevalența și etiologia bolii cronice de rinichi”, despre ”Factorii de prevenție ai bolii cronice de rinichi” dar și rolul medicului nefrolog în abordarea interdisciplinară a bolii cronice de rinichi.
Dr. Carmen Chincisan, cardiolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș a prezentat relația dintre transplantul cardiac și boala cronică de rinichi, efectele acesteia ante și post transplant.

Dr. Cristian Podoleanu, medic cardiolog și cadru didactic în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Tg. Mureș a prezentat relația dintre hipertensiune arterială, diabet și boala cronică de rinichi, într-o nouă abordare interdisciplinară. El a prezentat țintele pe care orice medic de familie ar trebui să le urmărească în monitorizarea pacienților din acest grup de risc și echilibrul greu de obținut între controlul diabetului, tensiune și efectele medicației asupra altor organe interne.

Complicațiile induse de anemie și lupta pe care medicii nefrologi o duc în permanență cu menținerea sub control a acesteia la pacienții care suferă de boală cronică de rinichi au fost prezentate de Dr. Ioan Hosu, medicul care conduce departamentul de Nefrologie al Spitalului Clinic de Urgență Tg. Mureș.
Cei prezenți la întâlnire au aflat apoi de la Dr. Violeta Roman- Medic șef la Centrul de Dializă Avitum din Tg. Mureș cum se face ”Dializa în secolul XXI”.

Concluziile întâlnirii au fost legate de necesitatea abordării interdisciplinare a bolii cronice de rinichi, fundamentală în orice acțiune majoră de identificare precocea bolii sau de educație a populației. În condițiile în care un român din zece suferă de boală cronică de rinichi, iar potrivit estimărilor acest procent este mult subdiagnosticat, rolul medicilor de familie în identificarea timpurie a bolii este extrem de important, iar implicare lor în lupta cu ”ucigașul silențios” este singura opțiune pentru orice activitate eficientă de educație și prevenție.

Conferința de Management Medical Modern: Medicina de Familie și Nefrologia este prima întâlnire din acest an dintr-o serie de patru acțiuni dedicate medicilor de familie.Programul de educație dedicat bolii cronice de rinichi și implementat cu susținerea Partenerului B.Braun Avitum va continua la Cluj-Napoca (27 martie), Timișoara (5 iunie) și Suceava (septembrie 2015).
Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro