Norme Coca 2023 - 2024

Peste 3.000 de medici şi 50 de spitale au testat dosarul electronic de sănătate, fiind iniţiate aproximativ 130.000 de astfel de documente, pentru a verifica funcţionarea sistemului înainte de implementarea proiectului, în a doua jumătate a acestui an.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că proiectul Dosarului Electronic de Sănătate se află în etapa finală de implementare, în care medicilor şi populaţiei li s-a oferit posibilitatea accesului în sistemul informatic.

„Practic, această ultimă etapă a proiectului a însemnat o verificare a soluţiei informatice în mediul real. Până în prezent au fost iniţializate peste 130.000 dosare electronice, sistemul DES a fost accesat de peste 3.000 de medici şi peste 50 de spitale s-au conectat cu succes”, notează CNAS.

În această etapă s-au făcut pregătiri în vederea extinderii sistemului pentru toţi cetăţenii, începând din a doua jumătate a anului 2014.

Potrivit sursei citate, fiecare persoană va avea propriul dosar de sănătate, sistemul Dosarului Electronic de Sănătate urmând să contribuie la creşterea calităţii actului medical. Practic, pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să se prezinte la medic cu un teanc de documente şi să explice acestuia istoricul lor medical, întrucât toate datele vor fi disponibile în sistemul DES, respectiv trimiteri, reţete, consultaţii medicale, diagnostice, spitalizări, antecedente şi alte informaţii.

Dosarul Electronic de Sănătate este un sistem dedicat atât pacientului, cât şi medicului, în care datele medicale sunt păstrate în deplină siguranţă şi confidenţialitate. Pacienţii îşi vor putea verifica online propriul dosar, iar medicii vor putea vizualiza dosarul pacientului numai cu acordul acestuia, a precizat CNAS.

Modificările sau accesările apărute în orice secţiune vor fi însoţite de data, ora şi parafa doctorului care le-a operat sau care a accesat dosarul. Un medic care nu are acces la dosarul pacientului poate consulta doar sumarul pentru situaţiile de urgenţă.

Conţinutul Dosarului Electronic de Sănătate şi modul de acces la acesta au fost discutate şi agreate de o comisie formată din reprezentanţi ai medicilor de familie, spitalelor, pacienţilor, Ministerului Sănătăţii şi CNAS.

Reprezentanţii CNAS au susţinut prezentări privind sistemul DES la conferinţele naţionale ale medicilor de familie şi pacienţilor care au avut loc la Bucureşti, Târgu Mureş, Alexandria, Piteşti, Ploieşti, Braşov şi Sinaia. Totodată, CNAS, prin casele judeţene de asigurări de sănătate, a informat furnizorii de servicii medicale depre etapele proiectului, modalităţile de accesare şi cerinţele de certificare a soluţiilor informatice în vederea conectării la DES.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro