Norme Coca 2023 - 2024

Președintele Fundației Procardia, profesor doctor Kikeli Pál István, partener în cadrul proiectul "Universitatea de Medicină liberă de fumat", realizat în colaborare cu Davidson College din Statele Unite ale Americii și Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, a declarat luni că, din nefericire, datele statistice arată că în rândul medicilor prevalența fumatului este de peste 50%.

Foto: (c) Bogdan DUMITRESCU / AGERPRES ARHIVĂ

"Din nefericire datele arată că la corpul medical prevalența fumatului este de peste 50%. Cum să poți oferi un sfat anti-fumat, atunci când tu ești cel care fumezi? În cadrul proiectului avem două tipuri de politici: libere de fumat (unități în care se reduc efectele fumatului pasiv) și politici libere de produse de tutun. Începem cu o coaliție liberă de fumat între conducerea UMF și Liga Studenților. Dacă UMF poate deveni liberă de fumat, totul depinde de voința noastră, de modul în care vom reuși să motivăm administrația, cadrele didactice și conducerea universității. (...) Am terminat prima etapă, adică evaluarea obiceiului fumatului la studenți, respectiv evaluarea politicilor universității privind restrângerea sau stopatul fumatului. Urmează o a doua etapă, care va fi terminată într-o lună, și anume evaluarea zonelor unde se fumează intensiv și unde se poate monitoriza obiceiul fumatului în viața reală și în anturajul universității", a spus dr. Kikeli.

Potrivit doctorului, în curând vor începe interviurile cu liderii de opinie, atât cu cei care oferă un suport în privința stopării fumatului, cât și cu aceia care refuză politicile de prevenire a fumatului.

Până atunci, partenerii din acest proiect lucrează la prelucrarea datelor obținute în cadrul unui sondaj de opinie realizat în rândul studenților, la care repondenții s-au exprimat în proporție covârșitoare în favoarea însușirii de cunoștințe cu privire la efectul fumatului asupra sănătății.

"Am efectuat evaluarea datelor la un prim nivel: 76% (peste 3.400 de studenți) au completat aceste chestionare, care sunt ale Organizației Mondiale a Sănătății, și aproape jumătate dintre acestea sunt legate de situația din UMF Târgu Mureș. Partea pozitivă este că peste 90% dintre studenți consideră că cunoștințele legate de prevenirea fumatului sunt absolut necesare la nivelul corpului medical, că aceste cunoștințe trebuie însușite și trebuie formate deprinderi practice în această privință. Partea mai puțin plină a paharului a fost la întrebările privind interzicerea fumatului în restaurante, baruri, zone frecventate de tineri, părerile diverg și procentajul scade la 40%; 80% dintre studenți consideră că permit fumatul pentru alte persoane în anturajul lor, inclusiv la nivelul campusului. Alt lucru, care nu este îmbucurător, este permanența ridicată a fumatului la studenți și analizând per global, avem 34% permanență generală, care din nefericire, crește de la anul I, la anul VI", a precizat dr. Kikeli.

Potrivit acestuia, studenții de la Stomatologie fumează cel mai mult, în timp ce conducerea Facultății de Stomatologie consideră că trebuie aprofundate studiile referitoare la patologia fumatului.

"Dacă luăm per general, fumatul la populația adultă a României este de peste 20%, la nivelul studenției se fumează mult mai mult decât la populația generală", a spus președintele Procardia.

Potrivit datelor preliminare ale sondajului realizat la UMF Târgu Mureș, incidența fumatului pe facultăți arată că doar la Farmacie procentul este sub 30: La Medicină Generală — 33,7%, la Medicină Dentară — 38,7%, la Asistență Medicală Generală — 33,9%, iar la Farmacie — 29,5%.

Datele au fost prezentate la întrunirea experților din SUA, Ungaria și România, care a avut loc luni, la Târgu Mureș, în cadrul proiectului comun privind formarea capacității locale de cercetare în domeniul fumatului, demarat de Colegiul Universitar Davidson (SUA) și Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

Proiectul "Universitatea de Medicină liberă de fumat" se axează pe evaluarea obiceiului fumatului la toți studenții facultăților de medicină, medicină dentară, farmacie și asistență medicală generală, pe baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

AGEPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Cristian Anghelache)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro