Norme Coca 2023 - 2024

Concursul s-a desfăşurat în şase centre universitare din ţară: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Tg. Mureş, Timişoara şi Craiova, pentru toate cele trei domenii: medicină, medicină dentară şi farmacie.

 

5.102 de absolvenţi concurează pentru 3.879 de locuri şi posturi la concursul de rezidenţiat organizat de universităţile de medicină şi farmacie din ţară.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat că cele mai multe înscrieri, 3.857, sunt pentru locurile şi posturile scoase la concurs în domeniul medicină.

 

VIDEO

Concurență mare la rezidențiat

964 de absolvenţi au optat pentru locurile şi posturile de medicină dentară, iar 281 vor susţine concursul pentru farmacie.

 

Examenul este tip test-grilă, cu 200 de întrebări, şi este prevăzut să se desfăşoare timp de 4 ore.

Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Punctajul minim de promovare se calculează la nivelul fiecărui centru universitar în care se organizează concursul.

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu.

Concursul s-a desfăşurat în şase centre universitare din ţară: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Tg. Mureş, Timişoara şi Craiova pentru toate cele trei domenii. Candidaţii primesc rezultatele pe loc, iar repartizarea se va face săptămâna viitoare. Contestaţiile la examenul de rezidenţiat se depun în 24 de ore de la finalizarea concursului, iar în 48 de ore se primeşte răspunsul la contestaţie.

Vor să fie medici, dar nu în România

 

VIDEO

Concurență mare la rezidențiat

Salariile foarte mici îi fac pe mulţi dintre viitorii medici să plece din România. Profesorii de la Medicină se plâng că pregătesc forţă de muncă pentru străinătate. Statul român cheltuie 30 de mii de euro cu facultatea şi rezidenţiatul fiecărui medic.

 

Rezidenţiatul nu este deloc uşor şi poate dura între 3 si 7 ani, în funcţie de specializare.

Un medic rezident în România intră în sistem cu 900 de lei. Iar din ianuarie va mai primi o bursă de 670 de lei. Dacă ar lucra în străinătate, ar avea însă venituri între 1000 şi 2000 de euro.

 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro