Norme Coca 2023 - 2024

Peste 60% dintre femeile gravide din România nu merg niciodată la medic în timpul sarcinii, iar acest lucru se întâmplă mai ales în mediul rural. De vină sunt sărăcia şi lipsa de educaţie, se arată într-un raport recent făcut de Asociaţia „Salvaţi Copiii”. Această siutuaţie duce la naşteri premature.

Teoretic, controlul medical este oferit gratuit femeilor însărcinate. Practic însă, „oferta” statului român durează doar câteva zile la început de lună. În restul lunii, viitoarele mame trebuie să plătească toate serviciile medicale. Aşa se face că cele mai multe nasc prematur, iar România se află de multă vreme în topul morţii infaltile la nivel european.

Mariana Bâliş are 29 de ani şi este însărcinată în opt luni şi jumătate. Este pentru prima dată când a ajuns la spital în timpul acestei sarcini, cu doar câteva zile înainte de termen.

„Mai am acasă încă trei copii şi la analize nu am fost din lipsă de bani”, spune femeia.

Pe parcursul primelor două sarcini a fost de mai multe ori la control. Acum însă spune că nici timpul şi nici grija pentru copiii de acasă n-au lăsat-o să meargă la un consult medical.

„De unde stau eu, din satul nostru, până în comuna Lipova este un pic de distanţă”, adaugă Mariana Bâliş.

Alte oraşe, aceeaşi situaţie. La 28 de ani, Petronela mai are cinci copii acasă. Trăieşte doar din alocaţia lor, adică 360 de lei pe lună.

„M-am învăţat, ştiu că nu e chiar cine ştie ce. Nu e primul”, spune ea.

Specialiştii spun că femeile însărcinate ar trebui să facă cel puţin opt controale ginecologice începând chiar din primul trimestru de sarcină.

„Multe femei nu sunt informate că acest control este gratuit şi obligatoriu acordat de către stat. Nu le informează nimeni”, spune Gabriela Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Copiii”.

Gratuitatea oferită de statul român, însă, durează doar câteva zile, la începutul fiecărei luni, în funcţie de cât de repede se termină banii alocaţi de casa de asigurări.

„Există o problemă de accesibilitate a serviciilor gratuite care întotdeauna are o limitare în timp în funcţie de banii alocaţi şi o parte din ele nu ajung în zilele în care analizele sunt gratuite”, spune Gabriela Zoican, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău.

Medicii avertizează că de multe ori femeile care au sarcină cu risc se duc în ultima clipă la maternitate. Acolo însă, de multe ori nu găsesc echipamentele sau medicii care să le salveze copiii. Aşa se face că România rămâne ţara europeană cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile, dublă faţă de media Uniunii Europene.

Digi24

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro