Norme Coca 2023 - 2024

Scandal in comuna Scanteia din Iasi, unde satenii s-au revoltat impotriva medicului de familie: spun ca ii trateaza superficial si le vorbeste extrem de urat.

 

Oamenii au incercat sa filmeze astfel de scene si au inceput sa stranga semnaturi si sa inainteze o petitie la Colegiul Medicilor, ca sa scape de doctor.

Scandalul a izbucnit in urma cu cateva zile, dupa ce un satean i-a cerut ajutor medicului, vazand ca fiul lui avea febra 38 cu 7. Omul sustine ca doctorul a refuzat sa-i consulte copilul in ziua respectiva, pe motiv ca are prea multe programari. De fapt, spune pacientul, doctorul nu consulta pe nimeni, ci descarca lemne in curte. Suparat, omul a filmat toata scena, apoi a cerut ajutorul primarului. Asa a aflat ca pe numele medicului au sosit o multime de plangeri, si mai bine de 100 de oameni au semnat petitia initiata de el pentru schimbarea doctorului. Medicul se apara insa, si spune ca isi face meseria impecabil.

- Uitati ce face domnul doctor in loc sa se ocupe de pacienti.
- N-ai treaba acasa?
- N-am, eu stau cu copilul bolnav pe pat.
- Hai ca te duc eu la Iasi la spital. Zi la cine vrei ca tot faci filme.
- Stai ca sun la 112.
- Sunati.”

"Aici avem petitia. Si aici avem 100 de semnaturi, toate stranse intr-o zi."

Oamenii spun ca de trei ani, de cand a venit tanarul ca medic de familie in comuna lor, peste 200 de pacienti au fost nevoiti sa se transfere la celalalt doctor, numai ca sa scape de injurii la consultatii.

Cel mai apropiat spital era la 50 de km departare, iar satenii nu-si permiteau sa mearga acolo, pentru fiecare problema medicala. O vreme, l-au suportat pe noul doctor cu stoicism, dar acum unul dintre ei s-a revoltat.

Mihai Stamate, reclamant: "M-am dus la spital cu telefonul sa vad daca sunt pacienti si domnul doctor descarca lemne. Sa fie schimbat ca-si bate joc de oameni doctorul."

Si alti pacienti se plang ca medicul le vorbeste urat:

Satean: "Sa plece de aici. Daca te duci si nu-ti vorbeste frumos, ii da afara cu copii. Tot satul care is la dansu, toti dau semnatura sa plece de aici, sa vina un doctor capabil."

Dorina Stamate, localnica: "Cine l-a adus aici, sa-l si ieie ca-si face mare pomana cu noi."

Fanica Sacaleanu, primar comuna Scanteia: "Sunt multe reclamatii la adresa lui din partea cetatenilor. Oamenii nu au de ce sa ma minta si cred ca spun adevarul. Daca s-ar merge in toata comuna, peste 80% dintre pacienti ar semna pentru a nu mai fi aici."

Medicul se apara si spune ca oamenii exagereaza:

Liviu Anton, medic de familie: "Am avut o pauza in care a trebuit sa facem si aceasta operatie de a descarca lemne pentru a asigura caldura celorlalti pacienti. Se fac programari si atunci era full. I-am dat o programare pentru a 2-a zi, nefiind o urgenta, o simpla durere in gat."

Oamenii spun ca vor mai strange semnaturi, iar in final vor merge la Colegiul Medicilor si la Casa de Asigurari de Sanatate pentru a depune o plangere impotriva medicului de familie.

 

Sursa

 

 

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro